Go to Top

Odmera davka na motorna vozila preko eDavki

Odmera davka na motorna vozila (DMV) se predloži kot napoved preko portala eDavki na predpisanem obrazcu DMV-N in sicer najkasneje v 15 dneh od dneva nakupa vozila. Napoved se odda za vozila, ki se prvič dajo v promet ali se registrirajo na območju Slovenije. Tema je seveda aktualna, saj se vse več oseb odloči kupiti vozilo v drugi državi, članici EU. Zavezanci lahko preverijo za katero vozilo je plačan DMV v elektronski evidenci motornih vozil.

Načrtujete ustanovitev sp ali doo? Ustanovitev podjetja lahko opravite na naši DATA točki! Postopek odprtja podjetja je brezplačen! Pokličite nas na 01/600-1530 nam pišite na data@data.si ali rezervirajte termin za registracijo podjetja preko spletnega obrazca!

Ustanovitev s.p.

Dostop do eDavki

Zavezanec fizična oseba se lahko za odmero davka DMV prijavi na portal eDavki le z uporabniškim imenom in geslom. Medtem ko se morajo pravne osebe registrirati kot uporabniki z veljavnim digitalnim spletnim potrdilom. FURS priporoča zavezancem, da se preko portala eDavki tudi prijavijo na t.i. eVročanje. Slednje zavezancem omogoča, da prejmete odločbo takoj, ko bo izdana odmera davka. Po navadni pošti namreč lahko traja nekaj dni.

Izračunajte si plačo!

Odmera davka na motorna vozila DMV – obvezne priloge

Da bo odmera davka pravilna so poleg navedenega obrazca DMV-N mora zavezanec obvezno priložiti najmanj:

  • račun za vozilo (ali kupoprodajno pogodbo)
  • homologacijo vozila
  • tuje prometno dovoljenje

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

davčno svetovanje

Interni akti podjetja

Odmera davka na motorna vozila DMV – napoved

Torej, po nakupu v 15 dneh, je potrebno oddati napoved (obrazec DMV-N), sicer lahko sledi globa za prekršek, ki znaša od 400 evrov dalje. Zavezanec ima na voljo tudi inštrument samoprijave, če pride do zamude pri napovedi. V tem primeru ni odgovoren za prekršek, mora pa plačati davek, skupaj z zamudnimi obrestmi.

Odmera davka se na podlagi napovedi opravi za zavezance, ki:

  • so kupili vozilo v drugi državi EU
  • so pripeljali vozilo iz druge države EU zaradi selitve v Slovenijo
  • so predelali vozilo v takšno, da je postalo predmet obdavčitve z DMV

Tisti zavezanci, ki so upravičeni do oprostitve odmere davka vseeno oddajo napoved v roku, vendar se odmera davka ne opravi.

Prispevki za s.p. 2024

Odmera davka na motorna vozila DMV – izračun

Po oddani napovedi se odmera davka opravi skladno z določbami Zakona o davku na motorna vozila (ZDMV-1), in zavezancem je za lažji izračun na voljo javno objavljena preglednica.

Potrebujete svetovanje z davčnega področja? Pri nas imamo izkušene strokovnjake, ki vam svetujejo pri vprašanjih in dilemah z davčnega področja. Pokličite nas na 01/600-1530 nam pišite na data@data.si ali rezervirajte termin za registracijo podjetja preko spletnega obrazca!

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja