Go to Top

Minimalen čas odprtja podjetja – je določen?

Minimalen čas odprtja podjetja ni določen. Podjetniki svetovalce podjetja DATA pogosto vprašajo ali zakon določa minimalen čas odprtja podjetja. Za s.p. velja, da ga posameznik lahko zapre, ko ga ne potrebuje več. Ne velja pa isto za družbe z omejeno odgovornostjo. Če želi družbenik zapreti podjetje, lahko izbris iz registra podjetij opravi le pri notarju.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Minimalen čas odprtja podjetja pri samostojnem podjetniku

Kot že omenjeno minimalen čas odprtja podjetja pri s.p. ni določen. S.p. lahko podjetnik odpre, posluje in ko želi zapreti s.p., ga zapre. To velja tako za podjetnika z dopolnilno dejavnostjo kot tudi za redni s.p. Posameznik, ki se dogovori za izvedbo projekta, se na DATA točki registrira kot s.p., dobiček podjetja običajno ugotavlja tak podjetnik na podlagi normiranih odhodkov in ko se projekt zaključi, se odloči zapreti s.p. Ko dobi nov projekt, se postopek lahko ponovi.

To velja le v primeru, da ima na FURS-u poravnane davčne obveznosti. Registrski organ posamezniku, ki se večkrat letno registrira kot s.p., vsakič določi novo matično številko podjetja. Edini strošek, ki ga ima s.p. ob vsakem zaprtju je oddaja zaključenega poročila ob zaprtju s.p. na FURS. Običajno mu ga pripravi njegov računovodja. Največkrat prakso odpiranja in zapiranja s.p. tekom leta uberejo popoldanski s.p.-ji.

Ne glede na to, ali se odločite za družbo z omejeno odgovornostjo, s.p. ali pa popoldanski s.p, so vam na voljo davčni, pravni in finančni svetovalci podjetja Data. Na posvetovanje se lahko naročite prek telefonske številke 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Minimalen čas odprtja podjetja pri družbi z omejeno odgovornostjo

Tudi pri d.o.o. minimalen čas odprtja družbe ni opredeljen. Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) pa časovno omejuje ustanovitev d.o.o. Ustanovitelj oziroma družbenik družbe z omejeno odgovornostjo ne more postati nekdo, ki je v zadnjih treh mesecih že ustanovil družbo z omejeno odgovornostjo oziroma pridobil delež v družbi z omejeno odgovornostjo, ki ni starejša od treh mesecev. Omejitev ne velja za srednje in velike družbe ter za pridobitev deleža z dedovanjem.

Novo družbo je še vedno dovoljeno v manj kot treh mesecih od zadnje ustanovitve ustanoviti tudi, če prvi ustanovljeni d. o. o. aktivno posluje. To pomeni, da:

  • ima odprt transakcijski račun;
  • ni bil v zadnjih 12 mesecih na seznamu davčnih neplačnikov;
  • nima neporavnanih obveznosti do države višjih od 50 evrov;
  • v družbi pa je vsaj en mesec za najmanj polovični delovni čas zaposlena vsaj ena oseba.

Bodoči podjetniki! Če ste v dilemi, kaj storiti v primeru ponovnega odprtja podjetja in se sprašujete kaj pravi zakonodaja v tem primeru, ne oklevajte! Za pomoč in informacije se obrnite na svetovalce podjetja DATA. Na posvetovanje se lahko naročite prek telefonske številke 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja