Go to Top

Družbeniki v doo – koliko jih je lahko največ?

Družbeniki v doo

Družbeniki v doo so lahko fizične ali pravne osebe. Družbo lahko ustanovi en družbenik, ena fizična ali pravna oseba ali več njih. Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) določa, da d.o.o. lahko ustanovi največ 50 oseb. V kolikor želi doo ustanoviti več kot 50 družbenikov, morajo pridobiti soglasje Ministrstva za gospodarstvo. Družbeniki v doo postopek registracije doo lahko opravijo na DATA točki ob določenih pogojih ali pri notarju.

Ustanovitev podjetja

Družbeniki v doo in registracija doo na DATA točki

Pogoj, da družbeniki registrirajo doo na DATA točki je, da za ustanovitev doo namenijo osnovni kapital v denarju v najmanjšem znesku 7.500,00 evrov. Prav tako osebno pridejo na postopek registracije in podpišejo dokumentacijo. Za njihovo imenovanje pa ne obstajajo razlogi iz 10.a člena ZGD-1. Postopek na DATA točki ni povezan s stroški in traja 30 minut. Seveda, če se družbeniki pripravijo na postopek registracije. Pri pripravi na registracijo jim lahko pomagajo tudi podjetniški svetovalci podjetja DATA. Če imate pred odprtjem doo ali sp vprašanja, lahko pokličete na 01/600-1530!

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Družbeniki v doo in registracija pri notarju

Če družbeniki v doo namenijo za kapital osnovna sredstva (zemljišče, nepremičnine, premičnine, intelektualno lastnino, stroje…), bodo morali, seveda proti plačilu, registracijo doo opraviti pri notarju. Pred obiskom notarja bodo morali angažirati sodnega cenilca, da jim oceni vrednost osnovnega sredstva. Z njegovim zapisnikom bodo družbeniki v doo postopek registracije opravili s pomočjo notarja. Do notarja morajo družbeniki v doo tudi takrat, kadar se za ustanovitev doo odločita zakonca ali izvenzakonska partnerja, ki bosta postala družbenika v doo, ki ga ustanavljata.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

O čem odločajo družbeniki v doo?

Družbeniki v doo odločajo o:

  • sprejetju letnega poročila in uporabi bilančnega dobička;
  • zahtevi za vplačilo osnovnih vložkov;
  • vračanju naknadnih vplačil;
  • delitvi in prenehanju poslovnih deležev;
  • imenovanju  oz. odpoklicu poslovodij;
  • ukrepih za pregled in nadzor dela poslovodij;
  • imenovanju prokurista in poslovnega pooblaščenca;
  • uveljavljanju zahtevkov družbe proti poslovodjem ali družbenikom v zvezi s povračilom škode, nastale pri ustanavljanju ali poslovodenju;
  • zastopanju družbe v sodnih postopkih proti poslovodjem ter
  • drugih zadevah, za katere tako določa zakon ali družbena pogodba.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Družbeniki v doo – koliko jih bo v vašem podjetju?

Imate namen ustanoviti doo pa razmišljate, da boste edini družbenik in edini zastopnik v podjetju? Bi nov doo ustanovili z družbo, v kateri ste že družbenik? Razmišljate, da bi družbenik postalo vaše podjetje skupaj z vami? Če ste v dilemi, kaj se vam najbolj izplača, se obrnite na naše svetovalce. Znali vam bodo pomagati. Pišite jim na data@data.si ali jih pokličite na 01/600-1530 in se dogovorite za svetovanje.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja