Go to Top

Ustanovitveni kapital družbe mora biti vplačan v roku 14 dni!

Ustanovitveni kapital

Ustanovitveni kapital podjetja mora družbenik, ki ustanavlja podjetje (d.o.o.) na DATA točki, vplačati na začasni račun v banki v roku 14 dni. Kaj vse je potrebno še vedeti glede ustanovitvenega kapitala? Za morebitna dodatna vprašanja glede priprave na podjetniško pot, se lahko obrnete na naše podjetniške svetovalce! Pokličite na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin svetovanja. V kolikor pa imate že vse informacije, pa lahko rezervirate termin za registracijo podjetja – možna je rezervacija tudi prek spletnega obrazca!

Ustanovite podjetje na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Ustanovitveni kapital v evrih

Družbenik podjetja, ki se odloči, da bo registracijo družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) opravil na DATA točki, se mora že pred postopkom registracije odločiti, da bo za registracijo podjetja namenil ustanovitveni kapital v denarju v najmanjšem znesku 7.500,00 evrov. Ustanovitveni kapital je lahko višji, nižji pa ne more biti. Če bo v družbi več družbenikov, bo vsak od njih vplačal dogovorjeni delež kapitala. Najmanjši vložek, ki predstavlja ustanovitveni kapital je 50 evrov. Postopek registracije d.o.o. na DATA točki ni povezan s stroški.

Informativni izračun plače

Mora ustanovitveni kapital biti v evrih?

Družbenik ali družbeniki podjetja se lahko odločijo, da bodo za ustanovitveni kapital družbe namenili osnovna sredstva (opremo, nepremičnine, stroje, intelektualno lastnino…) in ne ustanovitveni kapital v denarju. Če družbeniki sprejmejo tako odločitev, potem postopka registracije družbe ne bodo mogli opraviti na DATA točki, ampak pri notarju. Pred obiskom notarja bodo morali priskrbeti za poročilo sodnega cenilca, ki bo ocenil vrednost osnovnih sredstev. Stroški priprave na registracijo družbe bodo strošek sodnega cenilca (ali več njih) in strošek notarskega postopka.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Kdaj družbenik vplača ustanovitveni kapital?

Postopek registracije d.o.o. na DATA točki se začne z obiskom družbenika in bodočega zastopnika (če to ni ena in ista oseba), ki na DATA točko prideta z osebnim dokumentom. Referent DATA točke preko e-Vem portala pripravi kompletno dokumentacijo za vpis d.o.o. v register podjetij. Pripravi torej akt o ustanovitvi (oziroma družbeno pogodbo, če je več družbenikov), sklep o imenovanju zastopnika, sklep o določitvi poslovnega naslova, sklep o elektronskem naslovu družbe in izjavo zastopnika. Del postopka je tudi priprava davčnih podatkov za FURS. Po registraciji na DATA točki, družbenik prejme dokumentacijo (akt podjetja, sklep o imenovanju zastopnika, sklep o določitvi poslovnega naslova), s katero se odpravi na izbrano banko in odpre začasni račun. Na ta začasni račun položi ali nakaže ustanovitveni kapital podjetja. Banka mu izda potrdilo o vplačilu kapitala. To potrdilo mora družbenik najkasneje v roku 14 dni vrniti na DATA točko. Referent takrat lahko elektronsko odda vlogo na registrsko sodišče.

“Popoldanca” lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj se zgodi, če ustanovitveni kapital ni vplačan pravočasno?

Če družbenik v zakonsko določenem roku ne prinese potrdila z banke, da je vplačal ustanovitveni kapital, se vloga s portala izbriše. V tem primeru je potrebno vso dokumentacijo pripraviti na novo. V izogib taki situaciji referenti DATA točke, na individualnih podjetniških svetovanjih podjetnikom predlagamo, da se že v naprej dogovorijo z banko, da nameravajo registrirati podjetje in bodo potrebovali začasni račun na katerega bodo nakazali ustanovitveni kapital. Večinoma na banki traja nekaj dni, da podjetniku pripravijo potrdilo o vplačilu kapitala.

Kako iz bruto plače dobimo neto plačo?

Podjetje je registrirano, kaj pa ustanovitveni kapital?

Ko je vloga za registracijo d.o.o. poslana na registrsko sodišče, to pregleda podatke podjetja. Če je vse v redu z dokumentacijo, izda sodišče sklep o vpisu v poslovni register. Na sklepu so zapisani podatki podjetja in določeni sta matična in davčna številka podjetja. S tem sklepom se podjetnik vrne na banko in začasni račun družbe, banka spremeni v poslovni račun. Od tega trenutka daje, podjetje razpolaga s 7.500,00 evri. Podjetje ustanovitveni kapital porabi za tekoče poslovanje podjetja.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja