Go to Top

Knjigovodstvo za s. p. – lahko za to poskrbite sami?

Knjigovodstvo za s. p. je eden izmed stroškov, s katerim se podjetnik sreča kmalu po ustanovitvi podjetja. V primeru, da ste samostojni podjetnik in da vaši posli še niso prav obširni (na primer če imate popoldanski s. p.), lahko razmislite o samostojnem opravljanju knjigovodstva. Ampak ali je to optimalna odločitev za podjetnike?

Razmišljate o svojem podjetju in potrebujete nasvet? Ste na pravem mestu! Datini podjetniški svetovalci vam lahko pomagajo pri pripravi na odprtje s.p. ali d.o.o.. Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si. Lahko pa tudi kar rezervirate termin za registracijo podjetja.

Izračunajte si plačo z našim informativni kalkulatorjem!

Knjigovodstvo za s. p. se prične pri knjigovodskih listinah

Knjigovodstvo za s.p. oziroma vodenje poslovnih knjig pomeni skrb za knjigovodske listine, ki beležijo poslovne dogodke. Ti dokumenti so računi, bančni izpiski, obračuni potnih stroškov. Poslovni dogodek pa je lahko prodaja, izvedena storitev ali druga transakcija. Knjigovodja ima navadno nadzor nad vsemi poslovno-finančnimi dogodki v podjetju. Poskrbeti mora, da vse poteka v skladu z zakonodajo in slediti veljavnim računovodskim pravilnikom in standardom.

Če ste se odločili, da boste knjigovodstvo za s. p. vodili sami, morate vedeti, kako se sestavi račun. To je namreč najpogostejša oblika knjigovodske listine. Njegovo vsebino narekujejo Slovenski računovodski standardi, Pravila skrbnega računovodenja  in Zakon o davku na dodano vrednost. Poglejmo, katere so običajne komponente računa:

Podatki o:

  • izdajatelju (ime podjetja, naslov, davčna številka);
  • prejemniku (ime, priimek, naslov);

Številka računa in datumi:

  • Datum izdaje računa
  • Datum opravljanja storitve
  • Datum valute/zapadlosti plačila

Jedro računa:

  • Opis poslovnega dogodka;
  • količina prodanih produktov ali storitev;
  • Vrednost prodaje (v denarju);

Sicer se na prvi pogled zdi sestava računa morda preprosta, ampak moramo imeti v mislih, da lahko že najmanjša napaka pripelje do visokih kazni. To pa še preden omenimo dejstvo, da morajo računovodje konstantno slediti spremembam v zakonodaji in ostati v stiku z Finančno upravo. Zaradi teh tveganj in preglavic se tako samostojni podjetniki kakor tudi družbe z omejeno odgovornostjo pogosto raje odločijo za računovodske servise. 

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

davčno svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Enostavno knjigovodstvo za s. p.

Poznamo enostavno in dvostavno knjigovodstvo. Beseda je morda malce zavajajoče, saj “enostavno” v tem primeru ne pomeni “preprosto”. Za enostavno vodenje knjig se običajno odločijo samostojni podjetniki in druge fizične osebe, ki imajo majhna podjetja. Navadno so to podjetniki na začetku svoje podjetniške poti. Eden izmed pogojev za enostavno knjigovodstvo za s. p. je, da prihodki podjetja ne presegajo 50.000 € letno. Poglejmo, katere poslovne knjige lahko vodite po sistemu enostavnega knjigovodstva:

  • Knjigo prihodkov in odhodkov;
  • Evidenco terjatev do kupcev in obveznosti do dobaviteljev;
  • Knjigo ostalih obveznosti in terjatev;
  • Register opredmetenih osnovnih sredstev.

Če pa letni prihodki podjetja presežejo 50.000 €, mora biti knjigovodstvo za s. p. dvostavno. Kako se dvostavno knjigovodstvo za s. p. razlikuje od enostavnega? Gre za razliko v beleženju zneskov. Pri enostavnem beležimo le enkrat, pri dvostavnem pa dvakrat: od tod izhajata bilanca stanja in rezultat. Dvostavni sistem ima tudi druge poslovne knjige, in sicer dve temeljni knjigi in več pomožnih. Temeljni knjigi sta dnevnik in glavna knjiga, pomožne pa so analitične evidence, register opredmetenih osnovnih sredstev in ostale.

V kolikor boste za svoje knjigovodstvo za s. p. skrbeli sami, morate poznati tudi različne roke za oddajo poročil. V primeru, da se odločite za samostojno rčaunovodstvo poskrbite, da seznam pogosto pregledate in s tem poskrbite, da ste na tekočem z vsemi računovodskimi informacijami.

Registracija s.p. – hitro in enostavno na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Ste pripravljeni sami voditi knjigovodstvo za s. p.?

Verjamemo, da zdaj bolje razumete, kako poteka knjigovodstvo za s. p. Razumemo pa tudi, da vas članek morda ni prepričal, da bi se tega lotili sami. S pomočjo našega računovodskega servisa se boste izognili kakršnim koli zagatam. Pomagamo vam lahko tudi pri odgovarjanju na vprašanje glede davkov, pri širitvi na tuje trge in mnogo več. Pišite nam na data@data.si ali pa nas pokličite na 01/600-1530! Lahko pa nas spremljate tudi na Facebooku.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja