Go to Top

Prenos dopusta – katero obdobje moramo upoštevati?

Prenos dopusta – večini podjetnikov in podjetnic kakor tudi zaposlenim je znano, da je neporabljen dopust mogoče prenesti na naslednje leto. To pravilo je splošno znano in pogosto uporabljeno. Kako pa prenos dopusta poteka v primeru daljše odsotnosti zaradi bolezni ali starševskega dopusta?

Ustanovitev podjetja

Se v podjetju soočate s pravnimi težavami? Ali pa ste v procesu ustanovitve podjetja? Podjetje DATA vam lahko priskoči na pomoč na vsakem koraku. Pokličite nas na telefonsko številko 01/600-1530 in se naročite na plačljivo pravno svetovanje ali pa obiščite našo spletno stran in rezervirajte termin za registracijo podjetja!

Informativni izračun plače

Prenos dopusta – kaj o tem pravi zakon?

Za prenos dopusta se bomo v tem članku osredotočali predvsem na daljše odsotnosti zaradi bolezni ali pa materinskega dopusta. Ta del zakonodaje ureja Zakon o delovnih razmerjih, bolj natančneje 4. odstavek 162. člena. Ta določa, da ima delavec, ki zaradi različnih upravičenih odsotnosti ni mogel izrabiti letnega dopusta pravico to storiti do 31. decembra prihodnjega leta. Kar pomeni, da ima delavec, ki je bil v bolniškem staležu, 12 mesecev, da izkoristi svoj letni dopust. Običajno imajo zaposleni le 6 mesecev časa.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Potrebujete pravni nasvet?

Interni akti podjetja

Prenos dopusta – kaj pravi evropska zakonodaja?

Medtem ko imajo v zaposleni v Sloveniji 12 mesecev časa za prenos dopusta pa evropska zakonodaja določa, da je potrebno imeti na voljo 15 mesecev. Ta razlika v zakonodajah (slovenske in evropske) ima vpliv tudi na odločitve slovenskih sodišč.

Za primer lahko uporabimo zaposlenega, ki je bil v bolniškem staležu od konca leta 2021 do začetka leta 2023. Za leto 2021 mu je ostalo 22 dni dopusta, a je ta v skladu z veljavno zakonodajo ob koncu leta 2022 propadel. Ko je delavec zahteval denarno nadomestilo za neizkoriščeni dopust, je delodajalec to zavrnil.  Nato je zaposleni sprožil sodni postopek v katerem je zahteval plačilo odškodnine, ker mu delodajalec ni omogočil izrabe letnega dopusta. Kljub temu, da je delodajalec ravnal v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) pa je vrhovno sodišče odločilo, da je bilo njegovo ravnanja protipravno.

Regres 2024

Prenos dopusta – spremembe v zakonodaji?

Prenos dopusta v primer upravičene odsotnosti naj bi se spremenil in se uskladil z evropsko zakonodajo. Kar bi zaposlenim omogočilo, da izkoristijo dopust do 31. marca drugega leta, se pravi 15 mesecev.

Potrebujete pomoč pri tolmačenju zakonodaje? Obrnite se na pravne in davčne svetovalce podjetja DATA! Pišite nam na data@data.si ali pa pokličite telefonsko številko 01/600-1530 in se naročite na plačljivo posvetovanje!

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja