Go to Top

Gostinci, pozor! Inšpektorji vam bodo trkali na vrata!

Gostinci, ali upoštevate spremembo časa obratovanja gostinskih in nastanitvenih obratov? Inšpektorji s področja varnosti in zdravja pri delu bodo preverjali, ali se držite predpisov! Gostinci pa boste pod drobnogledom inšpektorjev, ne samo v primeru upoštevanja spremenjenega obratovalnega časa, temveč tudi glede uporabe zaščite dihal za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Informativni izračun plače

Gostinci spadajo med dejavnosti, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Številni gostinci tako iščejo nove možnosti poslovanja, s katerimi bi se prilagodili na novo realnost. Marsikdo je že doregistriral dejavnost, ki je potrebna za dostavljanje hrane na dom. To lahko storite tudi v podjetju DATA d. o. o. Če razmišljate o prilagoditvi poslovanja, nam pišite na data@data.si in si rezervirajte termin pri svetovalcu.

Imate razdelano podjetniško idejo in jasno opredeljen izdelek ali storitev? Poznate vaše ključne kupce in konkurente?

Gostinci morajo upoštevati spremenjeni obratovalni čas

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji določa obratovalni čas gostinskih in nastanitvenih obratov. Vlada je 18.9.2020 izdala Odlok o spremembi Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Sprememba Odloka je začela veljati 24. septembra 2020.

S spremenjenim Odlokom je določeno, da je opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljeno od 6.00 do 22.30. Ta časovna omejitev opravljanja dejavnosti pa ne velja za dejavnost priprave in dostave jedi in pijač, dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač v sobe oziroma druge oblike nastanitvenih enot v nastanitvenih obratih (sobna strežba) ter za osebni prevzem jedi in pijač. Gostinci bodo morali opozoriti goste, ki so ob 22.30 še v obratih, da, jih morajo zapustiti najpozneje v 30 minutah, če v njih strežejo le preproste jedi, pijače in napitke (kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice, bari), oziroma najpozneje v 60 minutah, če strežejo tudi zahtevnejše jedi (restavracije, gostilne, kmetije).

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Gostinci morajo obvezno nositi maske

Gostinci so nenehno izpostavljeni stiku tretjih oseb, zato morajo v skladu s predpisi, zaščititi ustni in nosni predel obraza. Upoštevati morajo vse splošne ukrepe za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom. Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so priporočila za gostince, kako pravilno postopati v zvezi z ukrepi za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom. Predvsem pa  so priporočila, da naj delavci v gostinski dejavnosti, ki prihajajo v stik z gosti, v zaprtih in odprtih prostorih nosijo zaščitno masko, ki je usklajena s pooblaščenim specialistom medicine dela.

Pravni nasvet

Kaj bodo inšpektorji preverjali?

Inšpektorji bodo preverjali:

  • ali je delodajalec uvedel ukrepe glede uporabe zaščite dihal;
  • ali je delodajalec konkretno opredelil zaščitno opremo za zaščito dihal;
  • ali je pri sprejemanju ukrepov sodeloval izvajalec medicine dela;
  • ali delavci pravilno uporabljajo dodeljeno opremo za zaščito dihal.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja