Go to Top

Gospodarska aktivnost manj neugodna, prihodnje leto celo rast!

Gospodarska aktivnost bo na dolgi rok vsekakor odvisna od epidemioloških razmer, a po napovedih UMAR-ja padec BDP-ja ne bo tako globok! Okrevanje je predvideno tudi za trgovinske partnerje!

Informativni izračun plače

Podjetje DATA d. o. o. ima brezplačen vodič po korona ukrepih v obliki »webinarja«! Pri podjetju se zavedamo številnih komplikacij, ki so prišle s sprejetimi ukrepi – še posebej s postopno vpeljavo zakonov. Da bi se izognili problemom, obiščite naš brezplačni webinar »Ukrepi delodajalca v času koronavirusa«, kjer vam predstavimo zakonodajne ukrepe.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Dogovor o finančnem paketu za okrevanje evropskega gospodarstva

Potrebujete računovodsko svetovanje?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) v jesenski napovedi predvideva 6,7 % padec BDP-ja. Od zadnje UMAR-jeve napovedi so se napovedi za najpomembnejše trgovinske partnerice države celo izboljšale. Gospodarska aktivnost je v letošnjem letu manj slaba, kot bi lahko bila, prav zaradi dogovora o finančnem paketu za okrevanje evropskega gospodarstva na ravni EU.

Evrsko območje sicer čuti skoraj 9 % upad v prvi polovici leta. Aktivnost večine dejavnosti ostaja pod ravnjo, ki so jo beležile pred epidemijo.

BRUTO NETO PLAČA

Okrevanje članic EU bo postopno

V drugi polovici leta je predvideno, da se bo gospodarska aktivnost povečevala. Bo pa gospodarska aktivnost ob prisotnosti virusa in ohranjanju nekaterih omejitvenih ukrepov postopna in diferencirana po posameznih dejavnostih. Hitrejša rast je napovedana predvsem za države z večjim deležem industrijske dejavnosti!

Navkljub rasti zaupanja, ostaja negotovost, povezana z epidemiološkimi razmerami, visoka. Nenadzorovano širjenje virusa lahko še vedno privede do globljega padca BDP.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Leta 2022 bo gospodarska aktivnost na ravni pred epidemijo!

6,7-odstotnemu letošnjemu padcu, bo sledilo dvoletno okrevanje. To pomeni, da bo gospodarska aktivnost predepidemiološko raven dosegla leta 2022.

Največji padec gospodarske aktivnosti in dodane vrednosti bodo občutili v gostinskih, rekreacijskih, športnih, kulturnih, hotelskih in osebnih storitvah ter prometu. Padec – čeprav nekoliko manjši – bodo občutili tudi v predelovalnih in gradbenih dejavnostih. Padla bo tudi zasebna potrošnja.

Pravni nasvet

Relativno, glede na padec BDP-ja, bomo letos sicer občutili manjši padec zaposlenosti in manjšo rast brezposelnosti.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja