Go to Top

Novi ukrepi vlade – kako se bomo lahko gibali naslednji teden?

Novi ukrepi vlade so na vidiku, s katerimi ta želi čimbolj zajeziti novi koronavirus. V članku si poglejmo, s kakšnimi spremembami se bomo srečali v prihodnjih dneh.

Informativni izračun plače

Eden izmed novih ukrepov vlade priporoča delo od doma, kjer je to mogoče. Vas zanima, kako lahko tovrstno delo uredite, da bo skladno z aktualno zakonodajo? Pišite našim pravnim svetovalcem na data@data.si. Odlikujejo jih dolgoletne izkušnje, hkrati pa ves čas sledijo vsem novostim na področju zakonodaje. Z veseljem vam bodo priskočili na pomoč!

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Novi ukrepi vlade – priporočila

  • Novi ukrepi vlade priporočajo delo od doma, kjer je to mogoče. Vlada priporoča tudi sistem rotiranja – zaposleni naj bi se izmenjevali na delovnem mestu in domu.
  • Novi ukrepi vlade priporočajo prireditve brez zakusk in zabav.
  • Izdana so priporočila za omejitev nenujnih stikov in zmanjševanje obiskovanja trgovin.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Novi ukrepi vlade – obvezni ukrepi

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

  • Vlada je sklenila, da bo ob vstopu na delovne prostore potrebno meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Tisti, ki bodo imeli povišano temperaturo, bodo napoteni na bolniško. Ministrstvo bi pripravilo tudi zakonsko podlago za kratkotrajno bolniško odsotnost do 3 dni brez predhodnega obiska zdravnika.
  • Z noči iz petka na soboto dalje je obvezno nošenje mask v odprtih javnih prostorih, kjer je veliko ljudi – npr. tržnice in mestna jedra.
  • Od ponedeljka dalje je nujno nošenje mask v šolah za učence od vključno 7. razreda dalje, za dijake, študente, vzgojitelje, učitelje in predavatelje. Tako bodo morali ti maske nositi ves čas pouka.
  • V prihodnjem tednu bo spremenjen tudi obratovalni čas lokalov – ti se bodo lahko odprli najprej ob 6.00 in zaprli najkasneje ob 22.00.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Novi ukrepi vlade v pripravi

  • Da bi zaščitili najranljivejši del populacije, bo uporaba javnega prometa, zdravstvenih storitev, trgovin, lekarn, bank in pošt za starejše in ranljive omejena na določene ure – podobno kot pomladi.
  • Omejitev zbiranja bi še zaostrili. Zdaj je dovoljeno zbiranje do 10 oseb, pri do 50 osebah pa je treba mesec dni hraniti seznam s kontakti. To število bi novi ukrepi vlade radi znižali z 10 na 6.
  • Vlada pripravlja nove ukrepe glede vstopa v države. Člani Evropske unije namreč želijo bolj poenotiti način omogočanja gibanja.

Pravni nasvet

Novi kadri in postelje

Vlada je zagotovila tudi več sredstev za zaposlovanje negovalcev v domovih. 29 milijonov evrov so tako namenili za 550 dodatnih zaposlitev. A problem je v iskanju kadrov, zato razmišljajo o prezaposlovanju med domovi in ponujanju študentskega dela.

V prihodnjem tednu bodo bolnišnične kapacitete razširili za najmanj 50.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja