Go to Top

Cena naftnih derivatov bo s 1. oktobrom narasla

Cena naftnih derivatov se bo s  1. oktobrom liberalizirala. Ceno bodo oblikovali naftni distributerji, odvisno od njihove poslovne strategije. Vsaj na začetku pričakujejo višjo ceno naftnih derivatov.

Informativni izračun plače

Podjetniki, ste zavezanci za plačilo okoljske dajatve? Če ste zavezanec, pa ne opravite samoprijave in dajatve plačujete, vas lahko doleti visoka kazen. Da bi se izognili kršitvam in kaznim, se o okoljski dajatvi posvetujte z našimi pravniki. Z veseljem vam bodo priskočili na pomoč, če jim pišete na data@data.si.

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

Cena naftnih derivatov s 1. oktobrom liberalizirana

Vlada se je odločila, da bo s 1. oktobrom liberalizirala cene naftnih derivatov. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je sicer vladi že večkrat predlagal, da bi se cena naftnih derivatov regulirala glede na trg, a do  sedaj ni bil uspešen. Liberalizacijo cen naftnih derivatov pozdravljajo v Trgovinski zbornici Slovenije, medtem ko prevozniki tej potezi nasprotujejo, saj so mnenja, da bo to povečalo njihove stroške.

BRUTO NETO PLAČA

Cena bo odvisna od lokacije in časovnega termina

Cena naftnih derivatov bo tako po novem prosto oblikovana na trgu. Določali jo bodo posamezni naftni distributerji, odvisno od poslovne strategije. Pričakuje se, da se bo cena naftnih derivatov razlikovala glede na lokacijo in časovne termine, tu pa bodo še komercialne akcije. Predvideva se, da bo cena na avtocestah še naprej višja, v mestih in ob mejah pa bi bila ta zaradi konkurence nižja.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Cena naftnih derivatov bo višja

Potrebujete računovodsko svetovanje?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Na začetku pričakujejo, da bo cena naftnih derivatov višja. Trgovci bodo namreč zaradi škode, ki so jo utrpeli letos, verjetno hitro zvišali cene. A pričakujejo, da cena naftnih derivatov ne bo poletela v nebo. Tudi na avtocestah namreč cene niso pretirano višje. Potrošniki se namreč obnašajo racionalno. Če bi bile cene previsoke, bi vozniki gorivo tako točili drugje.

Pojavljajo se tudi kalkulacije, da bi se cena naftnih derivatov povišala zaradi prehoda na zelene tehnologije. S tem bi se namreč povišali stroški poslovanja, kar bi povzročilo dvig marže s strani naftnih distributerjev. Dvig marž tako ne bo zgolj posledica deregulacije cen, ampak tudi povišanja stroškov poslovanja distributerjev.

Dvojno obdavčenje fizičnih oseb

Večja konkurenca bi uravnavala ceno

V obdobju 10 let po tem, ko bo cena naftnih derivatov deregulirana, ocenjujejo, da bi na trg prišli novi ponudniki. To bi pomenilo večjo konkurenco, ki bi uravnavala ceno naftnih derivatov. Prav tako naj bi v roku petih let po deregulaciji cena naftnih derivatov dosegla raven marž, ki bo primerljiva z višino marž v ostalih državah članicah EU.

Pravni nasvet

Transparentnost naj bi zagotavljali na spletnem portalu, kjer bo dostopen cenik vseh ponudnikov.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja