Go to Top

Doregistracija dejavnosti je za s.p. kot tudi d.o.o. izredno enostavna

Ali veste, da je doregistracija dejavnosti za že registrirano podjetje lahko nekaj najenostavnejšega kar lahko storite? Načinov za doregistracijo dejavnosti je več – vsaj nekaj jih bomo opisali v tem prispevku.

Informativni izračun dohodnine

Zakaj doregistracija dejavnosti?

V kolikor ste registrirali podjetje, ste ob ustanovitvi navedli nek nabor dejavnosti in za te dejavnosti (v kolikor izpolnjujete morebitno zahtevane pogoje) lahko potemtakem izstavljate račune.

V kolikor nimate določene dejavnosti registrirane, pa za to dejavnosti ne smete izstaviti računa. Dejavnosti se ne da med seboj zamenjati in tako tudi ni dejavnosti, ki bi se med seboj prekrivale.

Dodajanje dejavnosti je za postopke opravljene na SPOT točkah brezplačna. Dejavnosti podjetja lahko dodajate sami preko spletnega portala SPOT (e-VEM). Za opravljanje postopkov preko tega portala potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo.

Doregistracija dejavnosti in klasifikacija

Doregistracija dejavnosti zahteva izbiro prave dejavnosti v Standardni Klasifikaciji dejavnosti iz leta 2008 (SKD 2008). To klasifikacijo si lahko ogledate tudi preko spleta na strani Statističnega urada republike Slovenije.

Klasifikacija je nomenklatura, povzeta po NACE nomenklaturi, in pravilna uporaba klasifikacije zahteva, da za registracijo katerekoli dejavnosti, npr. dejavnost »Drugo podjetniško in poslovno svetovanje« zahteva, da se vnese vseh 5 cifer te dejavnosti, torej »70.220«.

V kolikor ste zbegani ob tej klasifikaciji, Vam vsekakor lahko SPOT referent ob obisku SPOT točke pomaga pri določitvi, katera dejavnost je prava.

 

 Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

 

Doregistracija dejavnosti za s.p.

Doregistracija dejavnosti za s.p. in d.o.o.V kolikor ste samostojni podjetnik (s.p.), lahko postopek doregistracije izvedete na izbrani SPOT točki. Za ta postopek potrebujete veljaven osebni dokument in Vašo davčno številko. Doregistracijo dejavnosti lahko opravi nosilec s.p.-ja – torej ustanovitelj ali njegov zastopnik – prokurist. Postopkov na podlagi pooblastila na naši SPOT točki ne opravljamo.

Doregistracija dejavnosti pri d.o.o. … ampak pozor!

Doregistracija dejavnosti pri družbi z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) je načeloma možno opravljati na SPOT točkah, vendar le v kolikor ima Vaše podjetje ustanovitveni akt ali družbeno pogodbo v t.i. »SPOT« ali »VEM« obliki. To je razvidno v aktu na naslovnici, saj je nanizan SPOT-ov ali VEM-ov logotip.

V kolikor imate omenjen akt pripravljen pri notarju, ne morete preprosto in brezplačno dodajati dejavnost in morate to izvesti pri notarju – vsaj dokler Vam notar ne odpre »elektronske knjige sklepov«.

Informativni izračun plače

Notarski akt oz. pogodba sicer ima določene prednosti – npr. obstaja možnost skupnega zastopanja direktorjev ali pa omogoča, da sta ustanovitelja d.o.o-ja mož in žena.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Rok Gros, DataRok Gros, Data

Tudi postopek doregistracije dejavnosti pri d.o.o.-ju se razlikuje v tem, da morajo priti ustanovitelji podjetja. To je zahtevano, ker se za postopek spreminja akt o ustanovitvi ali družbena pogodba podjetja.

Ne pozabite na veljaven osebni dokument!

V kolikor boste izvajali katerikoli postopek na SPOT ali VEM, boste za to potrebovali veljaven osebni dokument.

Pripravil: Rok Gros

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja