Go to Top

Taksi prevozniki po novem predlogu zakona brez uporabe taksimetra

Taksi prevozniki morajo skladno z Zakonom o prevozih v cestnem prometu (ZPCP) uporabljati taksimeter. V skladu z njegovim namenom mora biti naprava vključena od začetka do konca vožnje, saj se na tak način zagotavlja preglednost cene prevoza. Po novem predlogu zakona Ministrstva za infrastrukturo (MZI) bi lahko zaradi prihoda platforme Uber v Slovenijo prišlo do odprave obvezne uporabe taksimetra za taksiste.

Informativni izračun plače

Poklicni taksist lahko opravlja avtotaksi prevoze kot delavec v podjetju za prevoz potnikov ali pa kot samostojni podjetnik. Če razmišljate o samostojni podjetniški poti, odločitev lahko sprejmete že letos, saj ukrepi za zajezitev virusa niso prizadeli avtotaksi prevoznikov z Odlokom o prepovedi obratovanja. Predlagamo vam, da se oglasite na naši DATA točka SPOT registracija, kjer vam bodo naši strokovnjaki pomagali pri uresničitvi vaših podjetniških vizij. Pišite jim na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Taksi prevozniki zakonsko obvezani uporabljati taksimeter

ZPCP zavezuje taksi prevoznike k uporabi taksimetra. Naprava mora biti pregledana v skladu s predpisi, izdanimi na podlagi zakona, ki ureja meroslovje.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Taksimeter in obvestilo o maksimalni tarifi na območju, za katero je bilo taksistu izdano dovoljenje ter obvestilo o tarifi prevoznika, morajo biti nameščeni tako, da so vidni uporabnikom prevoza. Iz naslova ZPCP pa:

  • občina lahko za vožnjo, ki se začne in konča na njenem območju, predpiše maksimalno tarifo izvajanja avtotaksi prevozov,
  • taksi prevozniki morajo zagotoviti uporabo taksimetra na način, da se ta uporablja v skladu z njegovim namenom. Za posameznega potnika ali povezane skupine potnikov mora biti taksimeter vključen od začetka do konca vožnje. Cena prevoza se namreč izračuna na osnovi prevožene razdalje in pretečenega časa v skladu z izbrano tarifo.

Za opravljanje dejavnosti taksi prevozov je potrebno pridobiti licenco in obrtno dovoljenje!

Taksi prevozniki po novem brez taksimetra

Predlog, ki se nanaša na odpravo obvezne uporabe taksimetrov, je MZI podalo v luči želje po modernizaciji prevozov v Sloveniji. Z novostmi namreč želijo, da se v državi omogočijo napredne tehnologije, ki bodo zagotovile, da si ponudniki storitev delijo sredstva, čas in znanje ter spretnosti. Uporabniki pa bi na tak način prišli do novih storitev z razširjeno ponudbo in nižjimi cenami.

Taksi prevozniki naj bi si s predlogom zakona obetali tudi zmanjšanje administrativnih ovir za izvajanje taksi dejavnosti. Pri prevozu pa bi uporabljali elektronske aplikacije za avtotaksi prevoze, s čimer obvezujoča uporaba taksimetra ne bi bila več aktualna.

Predlog zakona predvideva, da prevozi, dogovorjeni prek spletnih platform, vključujejo tudi ceno prevoza in vnaprej dogovorjeno pot. Na tak način ima potnik zagotovilo ponudnika in je potreba po dodatni zaščiti v obliki taksimetra nepotrebna.Taksi prevozniki, ki bodo ponujali prevoze prek digitalnih platform, bodo kljub temu še vedno potrebovali dovoljenje oziroma licenco.

Pravni nasvet

Prihod platforme Uber v Slovenijo razlog za spremembe?

Z omenjenimi spremembami želi MZI pripraviti plodna tla za prihod platforme Uber, ki deluje kot spletna aplikacija za naročanje prevozov. Razprava o prihodu te storitve v našo državo buri duhove od leta 2016, ko se je govorilo o tem, da bo soglasje med vlado in podjetjem sklenjeno že pred dobrimi štirimi leti.

Čeprav je bilo že več poskusov, da bi prišel Uber tudi v našo državo, so se, kot kaže, ovire za prihod te storitve letos odpravile. Kot smo že pisali, v postopku pisanja naj bi bila zakonodaja, ki prižiga zeleno luč za prihod platforme Uber.

Prihod omenjene platforme buri duhove predvsem med taksi prevozniki, ki se bojijo nelojalne konkurence. MZI zagotavlja, da bodo pogoji za vse isti. Prav predlog spremembe zakona, ki predvideva odpravo taksimetra, je eden od korakov k izenačevanju pogojev med Uberjem in taksi prevoznikom.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja