Go to Top

Uber prihaja v Slovenijo v začetku leta 2021!

Uber bo v začetku prihodnjega leta zapeljal v Slovenijo. Razprava o prihodu te storitve v našo državo buri duhove od leta 2016. Skeptični so taksisti, ki opozarjajo na nelojalno konkurenco. Ministrstvo za infrastrukturo (MZI) pa zagotavlja, da bodo pogoji za vse isti. Je lahko Uber rešitev v času, ko je javni promet ustavljen? Veliko delodajalcev se namreč trenutno sooča z vprašanji glede povračila potnih stroškov, delavci pa z vprašanjem kako priti na delo.

Informativni izračun plače

Bi želeli ustanoviti podjetje, lastno taksi službo? Veste, da potrebujete veljavno dovoljenje za opravljanje avtotaksi prevozov? Registracijo podjetja lahko brezplačno opravite na DATA točki SPOT Registracija! Potrebujete podrobnejše informacije glede tega postopka? Udeležite se lahko brezplačnega webinarja “Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja! Za dodatno pomoč se lahko obrnete tudi na naše podjetniške svetovalce. Pišite jim na data@data.si!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Uber v Sloveniji: kakšne so prednosti?

Uber je platforma, ki ponuja naročilo prevoza preko mobilne aplikacije. Stranka izbere želeno lokacijo, vrednost prevoza je vnaprej znana, vozniki pa za opravljeno storitev dobivajo ocene. Podjetje Uber spreminja koncept urbane mobilnosti v več kot 500 mestih po svetu. Prinaša bolj dostopen, zanesljiv in udobnejši prevoz.

ŠESTI PROTIOKORONSKI PAKET

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Slovenija ga še nima, čeprav je bilo že več poskusov, da bi prišel Uber tudi v našo državo. Kot kaže, so se ovire za prihod te storitve letos odpravile, saj ima Vlada Republike Slovenije na mizi zakon, ki bi uredil tovrstne prevoze. MZI je pred dnevi sporočilo javnosti, da je v postopku pisanja zakonodaja, ki prižiga zeleno luč za prihod platforme Uber. Predpise naj bi že odobrila medresorska skupina, zdaj gre predlog po zakonodajni poti naprej.

Veste, da lahko taksi prevoze opravljate tudi kot samostojni podjetnik? V prispevku “Taksist kot samostojni podjetnik” preverite, katere pogoje morate izpolnjevati.

Uber bo omogočil večjo mobilnost!

Na MZI-ju so mnenja, da je prihod takšne storitve velik doprinos za Slovenijo. »Predlagamo digitalizacijo. Da ne bomo samo odvisni od taksimetra, da ne bomo videli samo, kolikšna je cena, koliko kilometrov smo naredili, ampak da bomo imeli spletno aplikacijo, kjer bomo videli, kateri prevoz je za nas najugodnejši in tega tudi izbrali. Smo moderna družba in moramo slediti digitalizaciji.«

Pravni nasvet

Strah taksistov je odveč

O platformi Uber v Slovenijo se je prvič govorilo leta 2016. Njenem prihodu so nasprotovali taksisti, ki jih je skrbela nelojalna konkurenca. Takratni predpisi so namreč predvidevali, da vozniki ne bi potrebovali licence. MZI zatrjuje, da je strah taksistov, da bi prihajalo do kršenja zakonodaje, odveč. »Predlog zakona je zapisan tako, da se delovnopravna in davčna zakonodaja spoštujeta, nič se ne krši. Tisti, ki bodo hoteli voziti v skladu z novimi digitalnimi platformami, bodo morali spoštovati vsa pravila, ki veljajo za taksiste zdaj,« so dodali na MZI-ju.

Za opravljanje dejavnosti taksi prevozov je potrebno pridobiti licenco in obrtno dovoljenje!

Potrebujete pravni nasvet glede pogojev za pridobitev licence? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja