Go to Top

Prvo odprtje podjetja – se odločiti za s.p. ali d.o.o.?

Prvo odprtje podjetja zahteva kar nekaj priprave. Kaj vse je potrebno vedeti in načrtovati, če se odločite za prvo odprtje podjetja? Katero obliko izbrati? S.p. ali d.o.o.?

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj vse je treba vedeti pred odprtjem podjetja?

Oseba, ki se odloča za prvo odprtje podjetja mora pridobiti informacije:

  • o tehničnem postopku odprtja podjetja,
  • o dejavnosti, ki jo želi opravljati,
  • o tem, kako se dejavnost razlikuje od storitve ali izdelka, ki je na trgu že prisoten,
  • o tem, kdo so njegovi potencialni kupci,
  • o tem, kje bo oglaševal svojo dejavnost,
  • o tem, kako bo nagovarjal svoje kupce,
  • o tem, kakšno odgovornost je pripravljen sprejeti z registracijo podjetja.

Prav tako je treba vedeti, ali boste ustanovitev podjetja pripravili kapital v denarju. Odličen pripomoček za analizo poslovne ideje pred začetkom podjetniške poti je poslovni načrt. Podjetniku pokaže celovit vpogled v njegovo poslovno priložnost in v njem se že opredeli katero obliko gospodarske družbe bo ustanovil.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

Prvo odprtje podjetja in najbolj pogosti obliki podjetij v Sloveniji

Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) je krovni zakon, ki opredeljuje vse vrste in oblike gospodarskih družb, ki se jih lahko ustanovi v Sloveniji. Za prvo odprtje podjetja je pomembno, da se podjetnik informira o tem, kako ZGD-1 opredeljuje vrsto podjetja, ki ga namerava registrirati. Statistika navaja, da se v Sloveniji najpogosteje ustanovi družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) in samostojni podjetnik (s.p.). To sta hkrati dve obliki gospodarskih družb, ki jih za prvo odprtje podjetja izberejo podjetniki, ki se odločijo na DATA točki registrirati svoje prvo podjetje. Bistvene razlike med s.p. in d.o.o. lahko preverite tukaj.

 Normirani s.p. 2023 – kakšen vpliv imajo dohodninske spremembe?

podjetniško svetovanje

Preberite še – Informativni izračun dohodnine 2022, kdaj jih bomo prejeli?

Prvo odprtje podjetja, če se registrirate kot samostojni podjetnik

Prvo odprtje podjetja, če se oseba odloči registrirati kot samostojni podjetnik pomeni, da bo postopek registracije s.p. opravila osebno na DATA točki. Kako odpreti s.p. in kako poteka postopek? S seboj na postopek mora bodoči podjetnik prinesti osebni dokument, svojo davčno številko in po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov s.p. Vso potrebno dokumentacijo ji bo pomagal pripraviti referent DATA točke. Razložil ji bo postopke po registraciji. Novoustanovljeni podjetniki se vedno razveselijo novice, da lahko prvo leto poslovanja koristijo ugodnost Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. To pomeni, da imajo prvo leto poslovanja 50 odstotkov nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, drugo leto poslovanja so ti prispevki nižji za 30 odstotkov. Običajno se podjetniki, ko gre za prvo odprtje podjetja, odločijo tudi za sodelovanje z računovodjo računovodskega servisa DATA in imajo poslovanje svojega s.p. tako urejeno na enem mestu.

Preberite tudi – Minimalna plača 2023, koliko znaša po novem?

Prvo odprtje podjetja, če registrirate d.o.o.

Tudi registracijo d.o.o. mora družbenik na DATA točki opraviti osebno. Na postopek prinese osebni dokument in po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov d.o.o. S pomočjo referenta pripravi kompletno dokumentacijo za ustanovitev d.o.o. Na DATA točki se lahko registrira enoosebni d.o.o. (en družbenik) ali pa večosebni d.o.o. (več družbenikov). Družbenik, ki bo hkrati tudi zastopnik družbe ne bo mogel uveljavljati ugodnost nižjih prispevkov za socialno zavarovanje, saj ta ugodnost ZPIZ-a velja le za “premierne” samostojne podjetnike. Tudi družbeniki, ki ustanovijo d.o.o. na DATA točki se odločijo za sodelovanje z računovodskim servisom DATA, saj si tako olajšajo poslovanje svojega podjetja.

Podjetniki, če se odločate za prvo odprtje podjetja, lahko po informacije pred registracijo podjetja pridete k podjetniškim svetovalcem podjetja DATA. Znali vam bodo svetovati ob vstopu na vašo podjetniško pot. Za svetovanje jim pišite na data@data.si ali jih pokličite na 01/600-1530.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja