Go to Top

Enoosebni d.o.o. – kaj je to in kako se ustanovi?

Enoosebni d.o.o. – ustanovite ga lahko na Dati!

Enoosebni d.o.o. je družba z omejeno odgovornostjo, ki jo ustanovi ena fizična ali pravna oseba – družbenik in pri postopku ustanovitve sprejme akt o ustanovitvi. Ta postopek lahko opravite tudi na naši Data točki! V kolikor razmišljate o ustanovitvi podjetja, ne odlašajte! Za dodatne informacije pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin registracije podjetja. Če bi pa pred samo ustanovitvijo podjetja potrebovali še individualno svetovanje so vam pri nas na voljo podjetniški, pravni in davčni svetovalci!

Informativni izračun plače

Enoosebni d.o.o. – bistvene značilnosti

Enoosebni d.o.o. je zelo pogosta oblika poslovanja. Gre za pravno osebo, ki je v pravnem prometu samostojni nosilec pravic in obveznosti. Najpomembnejša lastnost družbe z omejeno odgovornostjo je, da družbenik ni odgovoren za obveznosti družbe. Govorimo o omejeni odgovornosti družbenika. Omejena odgovornost družbenika pomeni, da v primeru neuspeha podjetnika pri poslovanju, upniki ne bodo posegli v osebno premoženje družbenika za poplačilo dolga.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

Ustanovite podjetje

Vse o normiranem s.p.!

Enoosebni d.o.o. – prednosti in slabosti

Enoosebni d.o.o. je tudi najbolj pogosta oblika gospodarske družbe, ki jo registriramo referenti DATA točke. Bodoči podjetniki nas sprašujete, kaj so prednosti in slabosti d.o.o. Najlažje svetovancem pojasnimo tele razlike:

Prednosti d.o.o. so lahko:

 • da, družbeniki ne odgovarjajo za obveznosti družbe;
 • pravni posli se lahko sklepajo med družbo in družbenikom;
 • lažji dostop do finančnih sredstev in razpisov;
 • hitra in enostavna ustanovitev.

Slabosti d.o.o. pa so lahko:

 • za ustanovitev d.o.o. se plača ustanovni kapital;
 • izplačilo dobička je precej obdavčeno;
 • stroški poslovanja so višji.

Dnevnice 2023

Enoosebni d.o.o. – kako se ga ustanovi?

Družbenik, ki namerava registrirati enoosebni d.o.o. se postopka priprave dokumentov za ustanovitev take družbe z omejeno odgovornostjo največkrat loti na DATA točki, kjer ga referent vodi skozi postopke. Za registracijo družbe z omejeno odgovornostjo na DATA točki, družbenik družbe in bodoči zastopnik družbe, potrebuje:

Bodoči družbenik mora upoštevati določila ZGD-1, ki v prvem odstavku 10a. člena določa v katerih primerih oseba ne more postati družbenik družbe. O tem smo pisali v tem članku.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Enoosebni d.o.o. – postopek registracije na DATA točki

Če ni ovir za za pripravo dokumentacije za enoosebni d.o.o., potem postopek na DATA točki izgleda takole:

 1. pripravi se vsa potrebna dokumentacija (Akt o ustanovitvi, sklepi in izjave);
 2. družbenik in zastopnik podpiše vso dokumentacijo;
 3. referent sogovorniku izroči dokumente potrebne za odprtje začasnega računa na banki, kamor družbenik nakaže ali položi kapital družbe;
 4. Banka mu izda potrdilo o vplačilu kapitala;
 5. Original tega potrdila osebno ali po pošti družbenik vrne na DATA točko;
 6. Referent elektronsko odda dokumentacijo na registrsko sodišče;
 7. Podjetje je registrirano v približno tednu dni;
 8. Družbenik se s sklepom o vpisu v poslovni register, ki ga prejme po pošti na naslov podjetja, vrne na banko. Začasni račun banka spremeni v poslovni račun;
 9. Družba lahko začne s poslovanjem.

Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Pred pripravo dokumentov za registracijo enoosebnega d.o.o., se bodoči družbenik, ki je največkrat tudi poslovodna oseba (direktor) v svoji družbi, lahko udeleži individualnega svetovanja pri svetovalcih, ki mu svetujejo, kako naj se najbolj optimalno organizira v svoji enoosebni družbi. Če bi potrebovali takšno svetovanje nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa pišete na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja