Go to Top

Akt o ustanovitvi d.o.o. – kaj je to in kaj vsebuje?

Akt o ustanovitvi d.o.o. je dokument, ki ga družbenik pripravi na DATA točki, ko pride na registracijo enoosebnega d.o.o.

Pretvorite vašo bruto plačo v neto!

Pogosta vprašanja glede akta o ustanovitvi d.o.o.

Akt o ustanovitvi d.o.o., ki ga družbenik pripravi na DATA točki vsebuje temeljna določila, razmerja, ki jih sprejme družbenik za poslovanje svoje družbe z omejeno odgovornostjo. Kaj določi družbenik v aktu o ustanovitvi? Lahko po ustanovitvi d.o.o. še spreminja podatke v aktu o ustanovitvi? Kdaj lahko družbenik akt o ustanovitvi pripravi na DATA točki? Ima lahko v svoji družbi več zastopnikov? Lahko imenuje tudi zastopnika prokurista? Koliko njih? V nadaljevanju vam razlagamo vsebino akta o ustanovitvi d.o.o. V kolikor pa bi potrebovali podjetniško svetovanje, pa nas pokličite na 01/600-1530! Dogovorili se boste za termin svetovanja!

Opravite informativni izračun dohodnine z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Veste, kakšen regres vam pripada v 2023?

Akt o ustanovitvi d.o.o. – vsebina dokumenta

Pri postopku registracije enoosebne d.o.o. na DATA točki se pripravijo vsi potrebni dokumenti za ustanovitev družbe in med dokumenti je akt o ustanovitvi d.o.o. V aktu se navede ime, priimek in naslov edinega družbenika, firma družbe in skrajšana firme družbe ter sedež družbe. V nadaljevanju akta se navedejo dejavnosti, ki jih namerava opravljati družba. Opredeli se znesek kapitala, ki ga družbenik nameni za ustanovitev d.o.o. in ki predstavlja 100-odstotni poslovni delež edinega družbenika. V nadaljevanju akta o ustanovitvi d.o.o. je člen, ki določa način vplačila osnovnega vložka – v celoti in v denarju na TRR pred vložitvijo predloga za vpis družbe v sodni register. V aktu o ustanovitvi d.o.o. je člen, ki določa, da ima lahko družba enega ali več poslovodij in tudi enega ali več prokuristov. Določi jih družbenik in, če je v družbi več zastopnikov, le-ti družbo zastopajo samostojno. Družba odgovarja za svoje obveznosti z vsem svojim premoženjem, je zapisano v aktu in tudi, da za obveznosti družbe družbenik ne odgovarja.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Akt o ustanovitvi d.o.o. in postopek registracije družbe na DATA točki

Postopek registracije d.o.o. na DATA točki je voden postopek in referent DATA točke pripravi vso potrebno dokumentacijo za ustanovitev d.o.o.:

  • akt o ustanovitvi,
  • sklep o imenovanju zastopnika,
  • sklep o določitvi poslovnega naslova,
  • izjavo zastopnika in
  • davčne podatke.

Podjetnik podpiše vso dokumentacijo in referent mu izroči izvod akta o ustanovitvi, sklep o imenovanju zastopnika in sklep o poslovnem naslovu. To so dokumenti, s katerimi družbenik odpira začasni račun na izbrani banki, kamor nakaže ustanovni kapital v najmanjšem znesku 7.500,00 evra. Banka mu izda potrdilo o vplačilu kapitala, ki ga v originalu vrne nazaj na DATA točko. Takrat referent lahko elektronsko odda vlogo na registrsko sodišče. Le-to v približno tednu dni pregleda podatke podjetja. Če je z vlogo vse v redu, sodišče izda Sklep o vpisu v poslovni register. S tem sklepom se podjetnik vrne nazaj na banko in začasni račun spremeni v poslovni račun. Podjetje lahko začne s poslovanjem.

Podjetje DATA d.o.o. nudi podjetnikom vse storitve na enem mestu. Zato se podjetniki, v kolikor razmišljate o ustanovitvi podjetja, lahko svojega projekta lotite tako, da se naročite na svetovanje pri svetovalcih podjetja DATA (data@data.si ali 01/600-1530), povprašate po storitvah računovodskega servisa in se na koncu oboroženi z informacijami, naročite še na termin postopka za registracijo podjetja na DATA točki.

Ostanite na tekočem – prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja