Go to Top

Soglasje lastnika za poslovni naslov – kdaj ga (ne) potrebujem?

Soglasje lastnika za poslovni naslov – k postopku registracije podjetja morajo prinesti podjetniki, ki niso (so)lastniki objekta, kjer bo poslovni naslov. Kdaj podjetnik potrebuje in kdaj ne? Kako je v primeru odprtja s.p. in kako v primeru ustanovitve d.o.o.?

Ustanovitev podjetja

Razmišljate o ustanovitvi sp ali doo? Imate še kakšno vprašanje/dilemo pred dokončno odločitivijo? Pridite k nam na podjetniško svetovanje, da razrešite dileme in prejmete prave informacije. Za vse dodatne informacije nam pišite na data@data.si , nas pokličite na 01 6001 530 ali kontaktirajte preko spletnega obrazca.

Izračun plače

Kdaj je zahtevano soglasje lastnika za poslovni naslov?

Soglasje lastnika za poslovni naslov morajo na postopek registracije podjetja prinesti vsi podjetniki, ki naslov svojega podjetja določijo objekt ali stanovanje, katerega sami niso lastniki ali vsaj solastniki (vsaj 25% solastniški delež). Soglasje lastnika za poslovni naslov se pripravi na obrazcu. Gre za izjavo lastnika objekta za s.p. oz. izjavo lastnika objekta za d.o.o. Gre za različna obrazca. Izjavo lastnika za s.p. najdete na tej povezavi. Za d.o.o. pa jo najdete tukaj. Kaj pa, če podjetnik naslov podjetja določi na lokaciji katere lastnik ali vsaj solastnik je sam? Takrat izjave lastnika objekta pri postopku registracije podjetja na DATA točki, ne potrebuje. Referenta na postopku le seznani z dejstvom, da je lastnik. Referent to označi na obrazcu prijave podatkov za vpis podjetja v poslovni register.

Prispevki za sp 2024

Ustanovitev podjetja

Vse o normiranem s.p.

Soglasje lastnika objekta za poslovni naslov je v primeru registracije s.p. (tudi popoldanskega s.p.) eden od treh dokumentov, poleg veljavnega osebnega dokumenta in davčne številke, ki jih mora podjetnik prinesti na postopek registracije s.p. Obrazec za soglasje lastnika za poslovni naslov je Izjava lastnika objekta v skladu s tretjim odstavkom 74. člena Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1). Podjetnik izjavo izroči lastniku objekta. Lastnik izjavo izpolni s svojimi podatki in se podpiše na obrazec. Njegovo delo še ni zaključeno, kajti svoj podpis na izjavi mora lastnik overiti. To lahko naredi ali pri notarju ali na upravni enoti. Lahko pa tudi skupaj s podjetnikom na DATA točki, kjer podjetnik opravlja postopek registracije s.p.

Računovodski servis

Soglasje lastnika objekta za poslovni naslov v primeru registracije d.o.o.

Na postopek registracije d.o.o. na DATA točko družbenik poleg osebnega dokumenta prinese tudi overjeno izjavo lastnika objekta po četrtem odstavku 4. člena ZSReg. To pa le v primeru, da je lastnik lokacije, kjer bo naslov d.o.o., druga fizična ali pravna oseba in ne on sam. Če družbenik naslov d.o.o. določi na objektu, katerega je sam lastnik ali solastnik, potem bo izjavo lastnika objekta po četrtem odstavku 4. člena ZSReg, izpolnil kar na postopku registracije d.o.o. na DATA točki. Referent pa bo opravil brezplačno overitev podpisa na tej izjavi. Pri postopku registracije d.o.o. se v vsakem primeru pripravi izjava lastnika objekta tudi, če je družbenik lastnik objekta, kjer bo poslovni naslov d.o.o. Družbenik soglasje lastnika objekta za poslovni naslov izpolni kot fizična oseba, pravni osebi.

Kilometrina 2024

Potrebujete tudi računovodske storitve? Pišite nam na data@data.si, nas pokličite na 01 6001 530 ali kontaktirajte preko spletnega obrazca.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja