Go to Top

Osnovni kapital za ustanovitev d.o.o. – koliko najmanj mora znašati?

Osnovni kapital

Osnovni kapital, ki je potreben za ustanovitev d.o.o., znaša minimalno 7.500,00 evrov. Družbenik družbe, ki ustanavlja d.o.o., lahko vplača višji znesek kapitala, nižjega pa ne. Registracijo podjetja (s.p. ali d.o.o.) lahko opravite na naši DATA točki. Termin lahko rezervirate preko spletnega obrazca ali pa nas pokličete na 01/600-1530!

Ustanovitev podjetja

Osnovni kapital za ustanovitev d.o.o., če je registracija na DATA točki

Osnovni kapital za ustanovitev d.o.o., če bo družbenik postopek registracije opravljal na DATA točki, mora biti v evrih. Kot rečeno v najmanjšem znesku 7.500,00 evrov. Družbenik znesek osnovnega kapitala ne nosi s seboj na postopek registracije na DATA točko, ampak ga po registraciji nakaže ali položi na začasni račun, ki ga je po registraciji odprl na izbrani banki. Od banke dobi družbenik potrdilo o vplačilu kapitala, ki ga čim prej vrne referentu DATA točke, da lahko elektronsko odda vlogo na registrsko sodišče. V približno tednu dni družbenik po pošti prejme sklep o vpisu družbe v register podjetij. Prejem sklepa sodišča pomeni, da se lahko vrne nazaj na banko in začasni račun spremeni v poslovni račun. Od tega trenutka daje, družba razpolaga s 7.500,00 evri za tekoče poslovanje družbe.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj je treba regres vrniti?

Osnovni kapital družbe ni v evrih

Če bodoči družbenik nima 7.500,00 evrov za osnovni kapital za ustanovitev d.o.o., običajno razmišlja, da bo za osnovni kapital namenil osnovna sredstva s katerimi razpolaga. Lahko. Toda v primeru, da družbenik za osnovni kapital nameni osnovna opredmetena sredstva, postopka registracije d.o.o., ne more opravljati brezplačno na DATA točki, ampak proti plačilu v katerikoli notarski pisarni. Še pred obiskom notarja, mu mora sodni cenilec ovrednotiti osnovna sredstva in pripraviti zapisnik. Podjetniki, če ste pred odločitvijo, da boste ustanovili družbo z omejeno odgovornostjo in potrebujete informacije o postopku, razlago zakonodaje ali svetovanje na temo, kaj se vam najbolj izplača, pokličite 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si, za individualno obravnavo.

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Osnovni kapital za ustanovitev d.o.o., če več družbenikov ustanovi d.o.o.

V primeru, ko d.o.o. ustanovi več družbenikov, je osnovni kapital sestavljen iz več deležev. Najnižji znesek, ki je lahko vplačan kot osnovni kapital je 50,00 evrov. Skupni osnovni kapital za ustanovitev d.o.o., če je več družbenikov, pa mora znašati najmanj 7.500,00 evrov. Tudi večosebno družbo lahko registriramo referenti DATA točke, seveda ob prisotnosti vseh družbenikov in bodočih zastopnikov družbe.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Ali veste?

  • Osnovni kapital družbe, ki se ustanavlja na DATA točki mora biti v evrih;
  • Najprej se opravi postopek registracije družbe, nato se odpira začasni račun na banki;
  • Na začasni račun na banki se nakaže ali položi kapital;
  • Potrdilo o vplačilu kapitala, je potrebno na DATA točko vrniti v roku 14 dni;
  • Po registraciji družbenik začasni račun na banki spremeni v poslovni račun. Kapital je last družbe in se uporabi za namene poslovanja družbe. Vse o tem vedo računovodje za d.o.o. podjetja DATA.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja