Go to Top

Rezervacija imena firme – koristen postopek pred registracijo d.o.o.

Rezervacija imena firme pred pripravo dokumentov za vpis d.o.o. v register podjetij je postopek, ki ga referenti DATA točke priporočamo vsem bodočim družbenikom, ki imajo namen ustanoviti d.o.o. Za termin registracije podjetja pri nas pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Brezplačno registrirajte podjetje

Rezervacija imena firme samo pri ustanovitvi d.o.o.

Rezervacija imena firme pomeni, da bodoči družbenik družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) pred pripravo dokumentov za ustanovitev d.o.o., na registrskem sodišču preveri, če je imaginarno ime, ki ga je izbral za ime za podjetje, ustrezno. Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) namreč natančno določa pravila glede imena firme, posebej tudi pravila glede imaginarnega imena firme. Pisali smo že, da imaginarno ime firme pri s.p. ni obvezno, pri d.o.o. pa je. Čeprav tudi s.p. lahko v imenu firme določi imaginarno ime firme, pa je rezervacija imena firme postopek, ki je rezerviran le za družbenike, ki ustanavljajo d.o.o. Podjetniki, ki se odločijo za odprtje s.p., tega postopka ne morejo opravljati.

Izračunajte si plačo

Je zame bolje s.p. ali d.o.o.?

Rezervacija imena firme je registracija nameravane firme

Družbenik družbe, ki načrtuje registracijo d.o.o. in izbira ime firme, lahko v registru podjetij AJPES preveri, ali je imaginarno ime firme že zasedeno, ker je v registru podjetij že vpisano podjetje z istim ali podobnim imaginarnim imenom firme. Če je imaginarno ime uporabilo že drugo podjetje, mora bodoči družbenik izbrati novo, drugačno imaginarno ime. Lahko pa se družbenik odloči za postopek, ki se imenuje registracija nameravane firme.

Izračunajte si dohodnino

Kako poteka postopek?

Če je rezervacija imena firme postopek, ki ga želi družbenik opraviti s pomočjo referenta DATA točke, potem mora referentu sporočiti te podatke:

  1. Imaginarno ime firme
  2. Ime in priimek enega družbenika in njegov EMŠO
  3. Naslov, kamor želi prejeti sklep sodišča glede nameravane firme.

Referent pripravi vlogo in jo elektronsko odda na registrsko sodišče. Družbeniku pri postopku ni potrebno biti prisoten in podpisati vloge. V nekaj dneh družbenik na naslov, ki ga je navedel ob oddaji nameravane firme, dobi sklep registrskega sodišča (o potrditvi ali zavrnitvi vpisa nameravane firme). Pozitivni sklep registrskega sodišča pomeni, da je rezervacija imena firme uspela in, da ima družbenik podjetja, rezervirano ime firme za dobo enega leta. Kadarkoli se bo družbenik odločil za registracijo d.o.o., težav z imenom firme ne bo. Nameravana firma je leto dni vpisana v register podjetij AJPES in je ne more uporabiti nihče drug.

Za več informacij kontaktirajte naše svetovalce. Za ponudbo posveta pišite na data@data.si ali pa pokličite na 01 600 1530!

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja