Go to Top

Osebna izkaznica – kam lahko potujemo z njo?

Osebna izkaznica – za katere države je dovolj osebna izkaznica?

Osebna izkaznica je dokument, ki nam omogoča potovanje v nekatere tuje države. V katere? In za katere države potrebujemo potni list?

Odprite s.p. ali d.o.o. na Dati! Pokličite 01/600-1530!

Osebna izkaznica po novem v biometrični obliki

V Sloveniji se od začetka marca izdaja biometrična osebna izkaznica. Več o njej smo pisali v tem članku. Predvideno je, da se bo biometrična osebna izkaznica lahko proti koncu letošnjega oz. v začetku prihodnjega leta lahko uporabljala kot zdravstvena izkaznica. Je pa potrebno poudariti, da se z novo biometrično izkaznico ne mudi, saj lahko še vedno uporabljate »staro« (do poteka veljavnosti). Bo pa potrebno kmalu zamenjati roza vozniško, če jo še imate!

Informativni izračun plače

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kdaj in koliko regresa za upokojence?

Osebna izkaznica za izkazovanje istovetnosti in državljanstva

Veljavna osebna izkaznica sicer zadostuje za vstop v nekatere države. Z njo namreč izkazujemo istovetnost in državljanstvo. Z veljavno osebno izkaznico lahko potujemo v naslednje države: Albanija, Avstrija, Andora, Azori (del Portugalske), Belgija, Bolgarija, BiH, Ciper, Češka, Črna gora, Danska, Estonija, Finska, Francija, Gibraltar, Grčija, Gruzija, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Martinik (odvisno ozemlje Francije), Moldavija, Monako, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Severna Makedonija, San Marino, Slovaška, Srbija, Španija in Švedska.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Če osebna izkaznica ni dovolj, potrebujete potni list!

Za vse ostale države pa osebna izkaznica ne zadostuje. V tem primeru potrebujete veljaven potni list. Nekatere države celo zahtevajo, da mora biti potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven še vsaj pol leta ali več. Na ministrstvu za notranje zadeve zato opozarjajo, da se pred potovanjem pravočasno pozanimate o morebitnih posebnih pogojih vstopa v države z vizumskim režimom. Informacije glede tega lahko dobite pri turističnih agencijah ter na spletnih straneh oz. diplomatsko-konzularnih predstavništvih tujih držav. Postopek za pridobitev potnega lista lahko opravite preko portala eUprava.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja