Go to Top

Enoosebni d.o.o. – kaj je to in kako se ustanovi?

Enoosebni d.o.o. je družba z omejeno odgovornostjo, ki jo ustanovi ena fizična ali pravna oseba – družbenik in pri postopku ustanovitve sprejme akt o ustanovitvi. Ta postopek lahko opravite tudi na naši Data točki! V kolikor razmišljate o ustanovitvi podjetja, ne odlašajte! Za dodatne informacije pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin registracije podjetja.

Izračun plače

Enoosebni d.o.o. – bistvene značilnosti

Enoosebni d.o.o. je zelo pogosta oblika poslovanja. Gre za pravno osebo, ki je v pravnem prometu samostojni nosilec pravic in obveznosti. Najpomembnejša lastnost družbe z omejeno odgovornostjo je, da družbenik ni odgovoren za obveznosti družbe. Govorimo o omejeni odgovornosti družbenika. Omejena odgovornost družbenika pomeni, da v primeru neuspeha podjetnika pri poslovanju, upniki ne bodo posegli v osebno premoženje družbenika za poplačilo dolga.

Ustanovitev podjetja

Ustanovite podjetje

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Enoosebni d.o.o. – prednosti in slabosti

Enoosebni d.o.o. je tudi najbolj pogosta oblika gospodarske družbe, ki jo registriramo referenti DATA točke. Kaj so prednosti in slabosti d.o.o.?

Prednosti d.o.o. so lahko:

 • da, družbeniki ne odgovarjajo za obveznosti družbe;
 • pravni posli se lahko sklepajo med družbo in družbenikom;
 • lažji dostop do finančnih sredstev in razpisov;
 • hitra in enostavna ustanovitev.

Slabosti d.o.o. pa so lahko:

 • za ustanovitev d.o.o. se plača ustanovni kapital;
 • izplačilo dobička je precej obdavčeno;
 • stroški poslovanja so višji.

Kilometrina 2024

Enoosebni d.o.o. – kako se ga ustanovi?

Družbenik, ki namerava registrirati enoosebni d.o.o. se postopka priprave dokumentov za ustanovitev take družbe z omejeno odgovornostjo največkrat loti na DATA točki, kjer ga svetovalec vodi skozi postopke. Za registracijo družbe z omejeno odgovornostjo na DATA točki, družbenik družbe in bodoči zastopnik družbe, potrebuje:

Bodoči družbenik mora upoštevati določila ZGD-1, ki v prvem odstavku 10a. člena določa v katerih primerih oseba ne more postati družbenik družbe. O tem smo pisali v tem članku.

Računovodski servis

Enoosebni d.o.o. – postopek registracije na DATA točki

Če ni ovir za za pripravo dokumentacije za enoosebni d.o.o., potem postopek na DATA točki izgleda takole:

 1. pripravi se vsa potrebna dokumentacija (Akt o ustanovitvi, sklepi in izjave);
 2. družbenik in zastopnik podpiše vso dokumentacijo;
 3. referent sogovorniku izroči dokumente potrebne za odprtje začasnega računa na banki, kamor družbenik nakaže ali položi kapital družbe;
 4. Banka mu izda potrdilo o vplačilu kapitala;
 5. Original tega potrdila osebno ali po pošti družbenik vrne na DATA točko;
 6. Referent elektronsko odda dokumentacijo na registrsko sodišče;
 7. Podjetje je registrirano v približno tednu dni;
 8. Družbenik se s sklepom o vpisu v poslovni register, ki ga prejme po pošti na naslov podjetja, vrne na banko. Začasni račun banka spremeni v poslovni račun;
 9. Družba lahko začne s poslovanjem.

Koliko znašajo prispevki za s.p. 2024

Pred pripravo dokumentov za registracijo enoosebnega d.o.o., se bodoči družbenik, ki je največkrat tudi poslovodna oseba (direktor) v svoji družbi, lahko udeleži individualnega svetovanja pri svetovalcih, ki mu svetujejo, kako naj se najbolj optimalno organizira v svoji enoosebni družbi. Če bi potrebovali takšno svetovanje nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa pišete na data@data.si.

Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja