Go to Top

Računovodja in njegove naloge ter obveznosti

Računovodja je zelo pomemben del v podjetju. Delo in naloge računovodje so precej obširne. Kakšne so naloge računovodje? Kakšna je razlika med računovodjo in knjigovodjo? Zakaj podjetje potrebuje računovodjo?

Odprite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Kaj počne računovodja?

Delo in naloge računovodje so precej obširne. V praksi se delo računovodje velikokrat zamenjuje z delom knjigovodje. A naloge knjigovodje in računovodje so različne. Knjigovodja opravlja dela, katerih rezultate potrebuje računovodja za svoje delo. Računovodja skrbi, da posli potekajo v skladu z veljavnimi standardi in predpisi. Ukvarja se z računovodskimi predračuni, obračuni, opravlja nadzor nad knjigovodjo, pripravlja analize ter informira vodstvo o stanju podjetja. Poznati mora tudi Slovenske računovodske standarde. Mora pa biti seznanjen z davčno zakonodajo in spremembami. Z letom 2023 so recimo znova začele veljati nekatere dohodninske spremembe. Računovodja pa mora obvladovati tudi podatke preko računalniškega sistema. Za razlago in predstavitev rezultatov mora računovodja imeti tudi dobre komunikacijskega sposobnosti.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Kdo se običajno odloča za zunanjega računovodjo?

Majhna in mikro podjetja ter samostojni podjetniki se običajno odločijo, da bo njihove poslovne knjige vodil zunanji računovodja oz. računovodski servis. Zaposleni znotraj računovodskega servisa opravljajo dela knjigovodstva in računovodstva. Delo, ki ga računovodja opravlja znotraj računovodskega servisa, se razlikuje v primerjavi z notranjim računovodjo. V računovodskem servisu računovodja pripravlja obračune ter komunicira s podjetnikom oz. z odgovorno/pooblaščeno osebo podjetja. Skrbi tudi za organizacijo dela knjigovodij in administratorjev. Prav tako pa pripravlja ponudbe za potencialne stranke ter podpisuje pogodbe z novimi strankami. Računovodja tudi nadzira ter preverja, da so storitve za naročnike opravljene pravočasno in pravilno. Če gre za manjši računovodski servis, je ponavadi en oseba zadolžena in odgovorna za vse storitve, ki jih opravi za naročnika. V takšnem primeru računovodja opravlja vse aktivnosti od prevzema in urejanja dokumentacije, knjiženja ter pripravo in oddajo ustreznih poročil zunanjim institucijam. Računovodja tudi prevzema odgovornost pravilnega evidentiranja in poročanja. Priporočljivo je, da ima strokovno odgovornost ustrezno zavarovano. Dober računovodja je lahko odlična poslovna naložba.

Preberite tudi – Kako odpreti sp? Kako se pripraviti ter kakšen je postopek?

Zakaj potrebujemo računovodjo?

Računovodja lahko priskrbi uporabne informacije. Podjetje oz. podjetniki tako lažje in ustrezneje sprejema poslovno-finančne odločitve. Računovodja nudi pomoč pri reševanju problemov in iskanju možnosti. Prav tako lahko pomaga pri pripravi poslovnih oz. finančnih načrtih in predlaga alternative. Računovodja tudi analizira dosežene rezultate ter sledi dogajanju. Prav tako ugotavlja odmike med načrtovanim in uresničenim. Pri manjših podjetjih oz. podjetnikih lahko dober računovodja odtehta morebitna tveganja, da so knjige in poročila urejena v skladu z veljavno zakonodajo ter predpisi. Poskrbi pa tudi za to, da so obračuni ter ostala poročanja opravljeni in oddani pravočasno.

Za vsakega podjetnika oz. podjetje je priporočljivo, da si izbere računovodjo. Najbolje je, da ga izbere že pred ustanovitvijo s.p. ali registracijo d.o.o. ali najkasneje pred začetkom opravljanja dejavnosti. Bi tudi vi potrebovali zanesljiv računovodski servis? Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si za ponudbo ter postanite stranka računovodskega servisa DATA!

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja