Go to Top

Večosebni doo – kaj je to in kako se ga ustanovi?

Večosebni doo

Večosebni doo je družba z omejeno odgovornostjo. Je pravna oseba, ki jo ustanovi več fizičnih ali več pravnih oseb za opravljanje dejavnosti. Tudi večosebni doo se lahko registrira oziroma pripravi vso potrebno dokumentacijo za vpis v poslovni register na DATA točki s pomočjo referenta, če družbeniki bodoče družbe izpolnjujejo z zakonom predpisane pogoje. V kolikor je ustanovitev doo tudi v vašem načrtu, pokličite na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin odprtja podjetja! Lahko pa termin za registracijo sp ali doo rezervirate tudi prek našega spletnega obrazca!

Ustanovitev podjetja

Večosebni doo in pogoji za registracijo na DATA točki

Zakon o gospodarskih družbah (ZGD-1) določa, kdo ne more postati družbenik družbe v 10.a členu. O tem smo več pisali v članku Pogoji za odprtje d.o.o. – kakšne so omejitve? Na postopek registracije morajo priti osebno vsi družbeniki in vsi zastopniki, če to ni ista oseba, kajti osebno podpisujejo dokumentacijo za ustanovitev družbe. Za večosebni doo je potrebno vplačati kapital v najmanjšem znesku 7.500,00 evra. Družbeniki se pred obiskom DATA točke dogovorijo v kakšnih deležih bodo vstopili v večosebni doo. Najmanjši znesek kapitala je določen z zakonom (ZGD-1) in znaša 50,00 evrov.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Večosebni doo in priprava družbene pogodbe

Pri postopku registracije na DATA točki referent pripravi družbeno pogodbo. Ta je dogovor med družbeniki glede razmerij v družbi, ki jo ustanavljajo. Družbena pogodba določa popolno in skrajšano ime firme, sedež firme, število družbenikov in deleže s katerimi vstopajo v družbo. Prav tako določa višino kapitala, dejavnosti družbe, člen o tem, da ima družba lahko več zastopnikov poslovodij, prokuristov, ki samostojno zastopajo družbo in člen o tem, da družba odgovarja za svoje obveznosti z vsem svojim premoženjem. Pomembno je, da družbeniki, ki ustanavljajo večosebni doo vedo, da v primeru registracije družbe na DATA točki, podpišejo družbeno pogodbo, ki je elementarna – osnovna družbena pogodba, saj ne določa nobenih posebnih členov, ki bi bolj podrobno opredeljevala razmerja med družbeniki.

Preverite roke za dohodnino 2022!

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Večosebni doo in postopek na DATA točki

Na postopek registracije doo družbeniki prinesejo veljavne osebne dokumente. Če je med družbeniki pravna oseba, jo na postopku registracije zastopa zastopnik – direktor družbe, ki bo družbenik novega doo. Običajno je pri večosebni doo eden od družbenikov tudi lastnik lokacije, kjer bo naslov družbe. To pomeni, da kar na postopku registracije izpolni izjavo lastnika objekta za poslovni naslov, ki jo nato referent overi. Referent DATA točke pri postopku registracije pripravi vso potrebno dokumentacijo, tudi prijavo davčnih podatkov. Udeleženci postopka podpišejo vso dokumentacijo in prejmejo dokumente, ki so potrebni za odprtje začasnega računa na banki, na katerega nakažejo kapital v zneskih, ki so jih določili na družbeni pogodbi. Banka jim izda potrdilo o vplačilu kapitala, ki ga v originalu vrnejo referentu. Ta elektronsko odda vlogo na sodišče. Družba je registrirana v tednu dni. Po prejemu sklepa o vpisu v poslovni register, družbeniki na banki začasni račun pretvorijo v poslovni račun. Družba lahko posluje.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Večosebni doo in pogosta vprašanja svetovalcem pred registracijo

Veliko vprašanj nam podjetniškim svetovalcem podjetja DATA zastavljajo bodoči družbeniki, ki imajo namen registrirati večosebni doo. Dostikrat so teme svetovanj:

  • ali kapital v denarju ali v osnovnih sredstvih;
  • ali registracija na DATA točki ali pri notarju;
  • je družbena pogodba, ki se jo pripravi na DATA točki dovolj za določitev razmerij med družbeniki;
  • se lahko dodajo kakšni dodatni členi v družbeno pogodbo;
  • kako se po registraciji lahko spreminjajo podatki, če gre za večosebni doo …

Imate tudi vi vprašanja za svetovalce podjetja DATA pred ustanovitvijo podjetja? Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530! Z veseljem vam bomo pomagali.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja