Go to Top

Kapital za odprtje d.o.o. – je nujno, da je v denarju?

Kapital za odprtje d.o.o. – ali je nujno, da je kapital v denarju? Koliko znaša najnižji znesek kapitala za odprtje d.o.o.? Kakšne so možnosti, če za kapital ne namenite denarja?

Ustanovitev podjetja

Obstaja več možnosti

Za kapital za odprtje d.o.o. ni nujno, da je v denarju. Kapital za odprtje d.o.o. lahko družbenik(i) pripravi(jo) tudi v osnovnih sredstvih. Lahko tudi delno v denarju, delno v osnovnih sredstvih. Kdaj mora družbenik pripraviti kapital za odprtje d.o.o. v denarju? Kdaj v osnovnih sredstvih? Oblika v kateri je kapital za odprtje d.o.o. je odvisna od tega, kje bo družbenik opravil postopek registracije d.o.o.

Želite v kratkem registrirati d.o.o.? Postopek registracije d.o.o. lahko hitro in enostavno opravite na naši DATA točki. V nadaljevanju podajamo pogoje glede kapitala vkolikor imate namen registracijo d.o.o. opraviti na DATA točki. Za termin registracije s.p. ali d.o.o. lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si. Na termin se lahko rezervirate tudi preko spletnega obrazca!

Informativni izračun plače

Odprtje d.o.o. na DATA točki

V primeru, da se družbenik odloči postopek registracije d.o.o. opraviti na DATA točki, bo potrebno kapital za odprtje d.o.o. pripraviti v denarju. Najnižji znesek kapitala za odprtje d.o.o. na DATA točki je 7.500,00 evrov. Sam postopek registracije d.o.o. na DATA točki ni povezan s stroški. Kapitala za ustanovitev d.o.o. ni potrebno prinesti na postopek. Družbenik, ki bo postopek registracije d.o.o. opravil na DATA točki, bo na postopek prinesel le osebni dokument in po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta za d.o.o.. Vso dokumentacijo mu bo pripravil referent DATA točke. Po podpisu dokumentacije, bo družbenik prejel dokumente, ki so potrebni za odprtje začasnega računa na izbrani banki. Ko mu bo banka odprla začasni račun za namene registracije d.o.o., bo na ta račun nakazal ali položil kapital za odprtje d.o.o. v višini 7.500,00 evrov. Potrdilo banke bo družbenik prinesel referentu DATA točke in ta bo vlogo za registracijo d.o.o. elektronsko oddal na registrsko sodišče.

Prispevki za popoldanski s.p. 2024

Potrebujete pravni nasvet?Interni akti podjetja

Po vpisu d.o.o. v register podjetij

Po prejemu sklepa o vpisu v poslovni register, se družbenik vrne nazaj na banko in začasni račun banka spremeni v poslovni račun. Od tega trenutka dalje je kapital last družbe. Družba ga lahko uporabi za tekoče stroške poslovanja. Praksa družbenikov, ki si izposodijo denar za ustanovni kapital in bi ga po registraciji d.o.o. v celoti dvignili z računa, ni dovoljena. Tudi ni dovoljeno veriženje podjetij (495. člen ZGD-1).

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Kapital za odprtje d.o.o. v osnovnih sredstvih

V primeru, ko družbenik za ustanovitev d.o.o. nameni kapital v osnovnih sredstvih (stroji, oprema, zemljišča, intelektualna lastnina…), registracije d.o.o. ne more opraviti na DATA točki, ampak mora postopek opraviti pri notarju. Preden gre k notarju, mu mora sodni cenilec oceniti vrednost osnovnih sredstev. Vrednost osnovnih sredstev mora biti vsaj 7.500,00 evrov. Z zapisnikom sodnega cenilca, osebnim dokumentom in po potrebi z izjavo lastnika objekta za poslovni naslov d.o.o., se družbenik odpravi do izbranega notarja na postopek registracije d.o.o.

Kaj se bolj izplača? Zbrati kapital za odprtje d.o.o. v denarju in postopek opraviti na DATA točki ali določiti osnovna sredstva, plačati sodnega cenilca in notarja ter pri notarju opraviti postopek registracije d.o.o.? So še kakšne druge omejitve glede registracije d.o.o. na DATA točki? Na ta in podobna vprašanja vam lahko odgovorijo izkušeni podjetniški svetovalci podjetja DATA. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530.

 Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja