Go to Top

Sp – kako hitro lahko odprete in začnete z opravljanjem dejavnosti?

Sp – kako hitro lahko odprete in pričnete z delom, je pogosto vprašanje udeležencev izobraževanj v podjetju DATA. Kako določiti datum ustanovitve? Kakšni so postopki po opravljeni registraciji?

Ustanovitev podjetja

Datum ustanovitve

Ko bodoči podjetnik začne s postopkom registracije samostojnega podjetnika na DATA točki, referent vedno pojasni, da je prvi možni datum za ustanovitev naslednji dan ali katerikoli dan 30 dni vnaprej. Pri tem gre za koledarske dni. Vikendi in dela prosti dnevi ne igrajo vloge. Še posebej je morajo biti pri datumu ustanovitve pozorni tisti bodoči podjetniki, ki jim je na določen datum prenehala pogodba o zaposlitvi. Zakaj? Ne želijo prekiniti, ampak kar nadaljevati svoje zavarovanje in delovno dobo kot samostojni podjetniki. Zato zanje izbira datuma ni dilema. Datum ustanovitve sp postavijo na dan, ki je naslednji dan od dneva, ko so prekinili z delom v podjetju in jih je delodajalec odjavil iz zavarovanja. Še posebej pa morajo na datume paziti popoldanski s.p., ki zaključijo z delom v podjetju in se samozaposlijo v svojem sp. Pri ne gre za avtomatizem tako, da mmorajo sami poskrbeti za odjavo iz zavarovanja na popoldanskem sp in urediti prijavo na redni sp.

Informativni izračun plače

davčno svetovanje

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Postopki po registraciji

Podjetnik prejme sklep o vpisu v poslovni register Ajpes  v nekaj dneh po dnevu, ko je vpisan v poslovni register. Sklep je poslan po pošti. Možnost pa je tudi ta sam osebno dvigne sklep na Ajpes na datum vpisa. S prejetim sklepom na izbrani banki odpre TRR račun in lahko začne s poslovanjem. Za odprtje sp je v nekaterih primerih potrebno izpolniti določene pogoje za opravljanje dejavnosti kot na primer pridobiti obrtno dovoljenje ali oddati vlogo za licenco. Po pridobitvi ustreznih dokazil in izpolnjevanju pogojev, ki jih zahteva dejavnost, ki jo bo opravljali, ni ovir za začetek poslovanja.

Prispevki za popoldanski s.p. 2024

Pred registracijo podjetja se lahko udeležite tudi naših seminarjev!

Vsi tisti, ki pred postopkom registracije s.p. želijo več informacij, se lahko udeležijo predavanja Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja, Na predavanju boste prejeli vse informacije o tem, kaj morate vedeti pred prihodom na DATA točko na postopek registracije sp. Praktični napotki na seminarju vam pomagajo, da na DATA točko pridete pripravljeni in veste že v naprej, katere podatke bo od vas potreboval referent, ki vam bo pripravljal potrebno dokumentacijo. Postopek registracije sp na DATA točki traja 30 minut, sp pa je najhitreje aktiven v 3 dneh!

Interni akti podjetja

Podjetniški svetovalci podjetja DATA so vam na voljo za pomoč in pripravo na vašo podjetniško pot. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530 za individualno obravnavo.

Prijavite se na naše e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja