Go to Top

Sp – kako hitro lahko odprem in začnem opravljati dejavnost?

Sp – kako hitro ga lahko odprem in začnem z delom, nas pogosto sprašujete udeleženci izobraževanj v podjetju DATA. Kako se določi datum ustanovitve? Kakšni pa so postopki po registraciji?

Ustanovitev podjetja

Kako določim datum ustanovitve?

Ko bodoči podjetnik opravlja postopek registracije samostojnega podjetnika na DATA točki, mu referent pojasni, da je prvi možni datum za ustanovitev naslednji dan ali katerikoli dan 30 dni vnaprej. Pri tem gre za koledarske dni. Vikendi in dela prosti dnevi ne igrajo vloge. Še posebej morajo na datum ustanovitve paziti tisti podjetniki, ki jim je na določen dan prenehala pogodba o zaposlitvi. Zakaj? Nočejo prekiniti, ampak kar nadaljevati svoje zavarovanje in delovno dobo kot samostojni podjetniki. Zato zanje izbira datuma ni dilema. Datum ustanovitve sp postavijo na dan, ki je naslednji dan od dneva, ko so zaključili z delom v podjetju in jih je delodajalec odjavil iz zavarovanja. Še posebej pa morajo na datume paziti popoldanski s.p., ki zaključijo z delom v podjetju in se samozaposlijo v svojem sp. Pri tem ni avtomatizma, ampak morajo poskrbeti za odjavo iz zavarovanja na popoldanskem sp in prijavo na redni sp.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

 Normirani s.p. 2023 – kakšen vpliv imajo dohodninske spremembe?

Kakšni so postopki po registraciji?

Sklep o vpisu v poslovni register Ajpes, podjetnik prejme v nekaj dneh po dnevu, ko je vpisan v poslovni register. Sklep mu registrski organ pošlje po pošti. Ali pa se odloči, da na datum vpisa, sam osebno dvigne sklep na Ajpes. Če se podjetnik v tej fazi registracije še sprašuje, kako hitro lahko odprem sp in začnem opravljati dejavnost potem, ko v roki drži sklep o vpisu v poslovni register, dileme ni več. S sklepom na izbrani banki odpre TRR račun in že lahko začne s poslovanjem. To pa ni možno takrat, ko mora izpolniti določene pogoje za opravljanje dejavnosti kot na primer pridobiti obrtno dovoljenje ali oddati vlogo za licenco. Po pridobitvi ustreznih dokazil in izpolnjevanju pogojev, ki jih zahteva dejavnost, ki jo bodo opravljali, ni ovir za začetek poslovanja.

Preberite tudi – Minimalna plača 2023, koliko znaša po novem?

Pred registracijo podjetja se lahko udeležite tudi naših seminarjev!

Vsi tisti, ki se pred postopkom registracije s.p. na predavanju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja, želite informirati o tem, kaj morate vedeti pred prihodom na DATA točko na postopek registracije sp. Praktični napotki na seminarju vam pomagajo, da na DATA točko pridete pripravljeni in veste že v naprej, katere podatke bo od vas potreboval referent, ki vam bo pripravljal potrebno dokumentacijo ter se ne sprašujete več kako hitro lahko odprem sp. Postopek registracije sp na DATA točki traja 30 minut, sp pa je najhitreje aktiven v 3 dneh!

Podjetniki! Podjetniški svetovalci podjetja DATA smo vam na voljo za pomoč in pripravo na vašo podjetniško pot. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530 za individualno obravnavo.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja