Go to Top

Oddaja davčnih podatkov ob odprtju podjetja

Oddaja davčnih podatkov je eden izmed začetnih korakov, ki se urejajo pri postopku registracije podjetja. Katere podatke je potrebno posredovati?

Informativni izračun plače

Kdaj se opravi oddaja davčnih podatkov?

Oddaja davčnih podatkov pri postopku registracije s.p. ali d.o.o. je potrebna v osmih dneh od dneva vpisa podjetnika ali družbe v poslovni register AJPES. Referenti DATA točke pri postopku registracije podjetij na DATA točki, vedno skupaj s podjetnikom pripravijo tudi obrazec za oddajo davčnih podatkov.

Prispevki za popoldanski s.p. 2024

Ko podjetnik podpiše obrazec, se obrazec odda na Finančno upravo RS. Furs ne pošilja potrdila ali sklepa, da je prejel davčne podatke na naslov podjetja. Nasprotno pa registrski organ za s.p.(AJPES) ob registraciji, pošlje podjetniku sklep o vpisu v poslovni register. V primeru, da podjetnik pozabi plačati ali ne plača svoje mesečne obveznosti iz naslova poslovanja podjetja, pa ga FURS takoj obvesti, da je postal dolžnik in mu zaračunava zamudne obresti za neplačan znesek.

Ustanovitev podjetja

Kaj je potrebno posredovati?

Na postopku registracije, ko podjetnik skupaj z referentom izpolnjuje obrazec oddaja davčnih podatkov, mora napovedati tudi na kakšen način bo ugotavljal davčno osnovo pri poslovanju. Podjetnik ima dve možnosti: ali davčno osnovo ugotavlja po dejanskih stroških ali pa po normiranih odhodkih. Način, ki ga podjetnik izbere ob registraciji, je v veljavi do konca prvega leta poslovanja.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Za drugo leto poslovanja podjetja, se podjetnik običajno z računovodjem posvetuje, na kateri obliki vodenja poslovnih knjig naj ostane. Če način vodenja poslovnih knjig drugo leto poslovanja podjetnik spremeni, mora podjetnik o tem obvestiti FURS. Poleg načina ugotavljanja dobička pri poslovanju, mora podjetnik ob pripravi davčnih podatkov napovedati tudi predvidene prihodke (odhodke) za tekoče leto poslovanja.

Interni akti podjetja

davčno svetovanje

Ali lahko podatke popravite po oddaji vloge? Kakšen je rok?

V primeru, da podjetnik po opravljeni registraciji in oddaji davčnih podatkov, želi spremeniti podatke na obrazcu, jih lahko spremeni le osebno na FURS saj referent na DATA točki, lahko vlogo oddaja davčnih podatkov, odda le enkrat. Koliko časa ima podjetnik na voljo za ta postopek spremembe davčnih podatkov? Podjetnik lahko še v roku 8 dni po vpisu v poslovni register spreminja podatke na obrazcu oddaja davčnih podatkov. To lahko stori kot rečeno le osebno na FURS.

Pogodba o zaposlitvi

Sicer pa obstaja tudi možnost, da mu računovodja v roku 8 dni preko portala e-davki odda DR-03 obrazec. Hkrati mu tudi svetuje, kakšen način ugotavljanja davčne osnove je zanj, v prvem letu poslovanja, najbolj primeren. V pomoč pri celotnem postopku in pri vseh informacijah, so vam lahko tudi računovodski svetovalci računovodskega servisa DATA!

Izračun dnevnice 2024

Podjetniki, ki se šele pripravljate na podjetniško pot. Ne pozabite, da so vam v podjetju DATA na voljo podjetniški svetovalci podjetja DATA za posvet pred odprtjem s.p. oz. registracijo d.o.o. Za vas smo na voljo preko elektronske pošte data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja