Go to Top

Zaposlitev tujcev v slovenskem podjetju – kako?

Zaposlitev tujcev v slovenskem podjetju – tega je vse več. Sploh pri tistih dejavnostih, kjer se soočajo s pomanjkanjem kadra. Pod kakšnimi pogoji lahko zaposlite tujce v vašem podjetju? Ali obstajajo kakšne izjeme pri zaposlovanju tujcev?

Pri nas na DATI med drugim ponujamo tudi storitve za tujce. Pomagamo pri ustanovitvi podjetij tujcev ter dovoljenjih za prebivanje in delo tujcev. V kolikor bi želeli pomoč na omenjenih področjih, ali pa želite v prvi vrsti registrirati lastno podjejte, nas kontaktirajte. Lahko nas pokličete na telefonsko številko 01/600-1530 ali nam pišite na elektronski naslov data@data.si.

Ustanovitev podjetja – enostavno!

Zaposlitev tujcev v slovenskem podjetju – postopek pri državljanu članice EU

V primeru, da je vaš bodoči zaposleni iz države, ki je članica EU, je postopek zaposlitve enak zaposlitvi Slovenca. Državljani Evropske Unije imajo namreč enake pravice kot Slovenci. Za pripravo pogodbe o zaposlitvi boste potrebovali:

  • slovenski EMŠO in davčno številko delavca
  • in njegovo dovoljenje za začasno prebivanje v Sloveniji.

Če vaš kandidat za zaposlitev še nima dovoljenja za prebivanje v Sloveniji, lahko v roku 90 dni od prihoda v Slovenijo na upravni enoti odda vlogo za potrdilo o začasnem prebivanju. Poleg tega mora delodajalec za delavca oddati prijavo v obvezna socialna zavarovanja. Obrazec M-1 je mogoče oddati na več mestih, med drugim tudi pri nas na Data točki ali na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) preko portala e-VEM.

Informativni izračun plače

Pravno svetovanje

Kakšno podjetje je primerno zame?

Kako pa zaposliti tujca iz države, ki ni članica EU?

Odvisno je, ali ima posameznik prost dostop do trga dela ali ne. Prost dostop imajo osebe, ki imajo dovoljenje za:

  • stalno prebivanje v Sloveniji;
  • delo, izdano na podlagi 14. člena ZZSDT;
  • prebivanje kot ožji družinski član slovenskega ali EU državljana.

Če pa tujec ne izpolnjuje nobenega od zgoraj naštetih pogojev, nima prostega dostopa do trga dela. Za take posameznike mora delodajalec priskrbeti dovoljenje za bivanje in delo. Prvi korak pridobivanja dovoljenja je kontrola trga.

To pomeni, da delodajalec najprej sodelovanju z Zavodom za zaposlovanje preveri, da v Sloveniji ni primernega brezposelnega kandidata, ki bi lahko opravljal isto delo. Če ugotovi, da takega kandidata ni, lahko vloži vlogo za enotno dovoljenje za bivanje in delo. To opravi na upravni enoti, ali pa tujec to stori na pristojnem veleposlaništvu v tujini. Ko upravna enota in ZRSZ izdata dovoljenje, lahko delodajalec nadaljuje postopek zaposlitve. Od tu najprej je postopek enak kot pri zaposlovanju Slovenca ali državljana EU.

Kilometrina 2023 – kakšna je?

Interventni zakon omogoča hitrejšo zaposlitev tujcev v določenih panogah

Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP) je prinesel določene novosti. Omogočil je hitrejši postopek zaposlovanja tujcev, ki bodo pomagali pri sanaciji plazov in poplav. Ti ukrepi veljajo za poklice, specifično potrebne za obnovo po poplavah, in za tujce iz držav, kjer vizum za vstop in bivanje v Sloveniji ni potreben. Tako Zavod za zaposlovanje postopke izdaje delovnih dovoljenj in soglasij k enotnim dovoljenjem za zaposlitev in delo tujih delavcev rešuje prednostno, najpozneje v roku 10 dni.

“Popoldanca” lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Zaposlitev tujcev v slovenskem podjetju ni več redkost

Je tudi vaše podjetje eno izmed tistih, ki se sooča s pomanjkanjem ustrezne delovne sile in si želite zaposliti tujca? To zna biti dobra rešitev. A včasih ti postopki pri delodajalcih povzročajo negotovost in skrbi. V primeru nejasnosti se lahko vedno obrnete naše pravne in podjetniške svetovalce. Za posvet pokličite na telefonsko številko 01/600-1530 ali nam pišite na elektronski naslov data@data.si.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja