Go to Top

Premik ure – podjetniki, ste pripravljeni na spremembe?

Premik ure na zimski čas se bo zgodil zadnjo nedeljo v tem mesecu. Premik ure nazaj bomo opravili v nedeljo 25. 10. Uro bomo ob 3.00 premaknili nazaj na 2.00 in tako v nedeljo spali 1 uro dlje.

Informativni izračun plače

Čas in ura…v zadnjem tednu pogosta tema pogovora. Iz dneva v dan se stvari spreminjajo in mnogi podjetniki in podjetja razmišljajo o reorganizaciji delovnih procesov. Na nas se obračajo tudi podjetniki, ki bi radi skladno z zakonom uredili prerazporeditev delovnega časa. Naši izkušeni pravni strokovnjaki lahko pri tem pomagajo tudi vam in vam pripravijo potrebno dokumentacijo. Pišite jim na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Premik ure že od leta 1983

Poletni čas smo v Sloveniji pričeli uporabljati 27. marca 1983. Podlaga za premik ure je bil Zakon o računanju časa.

Premik ure so uvedli:

  • ker naj bi pripomogel k prihranku energije
  • ker naj bi gospodarstvo s tem beležilo pozitivne učinke
  • ker naj bi več svetlobe zmanjšalo število prometnih nesreč in kriminala

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Argumenti proti premikanju ure

A na nasprotni strani so se pojavili tudi številni argumenti za ukinitev premikanja ure. Premik ure naj bi namreč povzročal zdravstvene težave, vodil v motnje spanja in koncentracije, v depresijo, v tveganje za nesreče v prometu in na delovnih mestih, prav tako pa naj bi večal administrativne stroške podjetij. Prihranka energije naj ne bi bilo.

Pravni nasvet

Bomo uro res zadnjič premikali leta 2021?

Februarja 2018 so zato evropski poslanci predlagali, da bi se uro zadnjič premaknilo leta 2019. Premik ure se takrat ni zgodil, sprejemanje nove ureditve pa se je tudi v prihodnjih letih ustavilo, ker se države niso mogle uskladiti – ali bi se odločile za zimski ali poletni čas. Po zadnjih podatkih naj bi bilo zadnje premikanje ure v letu 2021. Se bo to zares zgodilo?

Dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji

Strokovnjaki se nagibajo k zimskemu času

Slovenci smo sicer bolj naklonjeni poletnemu času, a strokovnjaki menijo, da bi bilo bolje, da bi izbrali zimski čas – zaradi geografske lete in bioloških vplivov na človeka. Slovenija bi tako ohranila zimski čas, razen če bi se sosednje države odločile drugače – v tem primeru bi prišlo do posvetovanja v EU. A tudi sicer si EU ne želi časovne razdrobljenosti, saj bi tako prišlo do številnih težav – med drugim tudi na področju stroškov in produktivnosti.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja