Go to Top

Okrevanje Slovenije in gospodarstva že na vidiku?

Okrevanje Slovenije in gospodarstva že na vidiku? - Data d.o.o.

Okrevanje našega gospodarstva z izjemno, 6,3-odstotno rastjo!

Okrevanje Slovenije naj bi po napovedih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) potekalo dokaj skokovito. Letošnjo rast realnega BDP-ja so glede na prejšnje napovedi celo povzdignili. Ta naj bi bila dobrih 6,3 odstotka! Takšna rast bi se naj približevala tisti, ki jo je Slovenija beležila v letu 2007! Je to morda razlog za porast registriranih s.p.-jev v septembru?

Informativni izračun plače

Poprej okrevanje sicer napovedano nekoliko nižje s strani sklada IMF

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data


Mednarodni denarni sklad je do nedavno napovedoval nižjo rast BDP-ja in slovensko okrevanje ocenil na 2,4 odstotka za letos in 4,5 odstotka v naslednjem letu. To napoved je sklad nedavno izboljšal. Letos naj bi ta dosegla 6,3 odstotka rasti BDP-ja. V naslednjem letu se pričakuje rast za 4,6 odstotka, čez dve leti pa naj bi bila po prejšnji napovedi rast 3,6-odstotna.

 

podjetniško svetovanje

Okrevanje naj bi odsevali tudi dejavniki, kot so stopnja brezposelnosti in inflacija

Tudi inflacijaje lahko pokazatelj okrevanja, dokler ta ne prekorači zmernih vrednosti. Pozitivna stran inflacije je, da je ta lahko posledica zmanjšanja stopnje brezposelnosti, kot posledica togosti nominalnih plač. Nizka stopnja inflacije ima tudi druge pozitivne strani, saj ta zmanjša tveganje za hujšo ekonomsko recesijo in tveganja likvidnostne pasti. Slednja bi delovala omejevalno na učinkovitost centralno bančne monetarne politike.

Želite tudi vi ustanoviti podjetje?

Stopnja brezposelnosti naj bi v času okrevanja nadaljevala trend triletnega zaporednega upadanja. Po 5,0-odstotni stopnji brezposelnosti v letu 2020, bi letošnje leto predvidoma zaključili s 4,5-odstotno stopnjo. Leto 2022 pa bi naj se ta ustalila pri 4,3-odstotni stopnji. Inflacija naj bi v letošnjem letu ostala pri stabilnih 1,4 odstotka, v prihodnjem letu pa 1,8 odstotka.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Tudi EU regija signalizira okrevanje – dobra novica za izvoznike

Letos naj bi EU območje napredovalo s 5-odstotno rastjo. Naslednje leto se pričakuje nekoliko manjša, a še vedno visoka, 4,3-odstotna gospodarska rast. Globalna rast naj bi po pričakovanjih sklada bila tudi, navkljub znižanju, pri 5,9 odstotka. Leto 2022 bi naj bila rast 4,9-odstotna.

Potrebujete računovodski servis? Potem ste na pravem mestu!

Mednarodni sklad opozarja države na nadaljnjo potrebo po pomoči gospodarstvu

Za nadaljnjo okrevanje gospodarstva sklad priporoča, da države še naprej nudijo pomoč gospodarstvom, saj naj bi okrevanje po pandemiji prišlo v bolj občutljivo fazo. Pri tem pa naj države pazijo, da ne povzročijo omenjenih dodatnih nestabilnosti na finančnih trgih. Bolj kot zvišanje obrestnih mer na določenih trgih, bi naj globalno okrevanje poganjale dodatne strukturne reforme.

Želim se prijaviti na e-novice

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja