Go to Top

Regres za letni dopust – ga še niste prejeli?

Regres za letni dopust – skrajni rok je 1. november

Regres za letni dopust se mora delavcu sicer izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. A obstaja izjema, ki kot najkasnejši rok določa 1. november. Kdaj in kako je to možno? Kaj lahko storite, če regresa tudi do 1. novembra ne boste dobili?

Informativni izračun plače

Regres za letni dopust je lahko izplačan do 1. novembra le pod dvema pogojema

Regres za letni dopust mora biti delavcu sicer izplačan najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. A možna je tudi izjema. Izpolnjena morati biti dva pogoja – delodajalec je nelikviden, hkrati pa mora obstajati zavezujoča kolektivna pogodba za delodajalca, ki omogoča, da lahko delodajalec regres izplača najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.

Preverite, kako ustanovite s.p.

Regres za letni dopust – višina in davčna obravnava

Minimalna višina regresa za letni dopust v letu 2021 znaša 1024,24 evra (kot je višina minimalne plače). Če obstaja kolektivna pogodba na ravni dejavnosti in je z njo določen višji znesek kot je zakonsko določen minimum, mora delodajalec upoštevati kolektivno pogodbo ter izplačati več kot je določena minimalna plača. Enako mora delodajalec izplačati višji regres kot je določeno v zakonu, če je tako določeno v internem aktu ali dogovorjeno v pogodbi o zaposlitvi.

pravno svetovanje

Regres za letni dopust je do višine 100% povprečne plače predpreteklega meseca izvzet iz obveznosti plačila dohodnine in prispevkov. To ne velja, če je izplačan regres višji kot 100% povprečne plače predpreteklega meseca zaposlenih v Republiki Sloveniji. Več o tem smo pisali tukaj.

Informativno si izračunajte dohodnino!

Regres za letni dopust  – kaj storiti, če nam delodajalec ne izplača regresa niti do 1. novembra?

Pomembno je, da delavec v podjetju čim prej reagira na neizplačilo regresa. Sprva priporočamo neformalne oblike pritiska na delodajalca. Potrebno je vedeti, da je izplačilo regresa pravica delavca in ne dobra volja delodajalca. Če delodajalec izplačila ne izvede niti do 1. novembra, ga delavec lahko pisno opozori na neizplačilo. Hkrati ga tudi pozove k izplačilu regresa.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Kaj storiti v primeru, če se delavec in delodajalec tudi po tem ne dogovorita o izplačilu regresa? Delavcu preostane tožba delodajalca pred delovnim sodiščem. V kolikor delodajalec tudi po sodbi sodišča regresa ne izplača, lahko delavec poda predlog za izvršbo oz. sodno izterjavo.

Pomagamo vam lahko tudi pri ustanovitvi d.o.o.

Delavec v primeru neizplačila regresa lahko delodajalca tudi prijavi na pristojni enoti inšpektorata za delo. V tem primeru gre za kršenje 131. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki opredeljuje, da je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust. Če inšpektor za delo ugotovi nepravilnosti delodajalcu naloži odpravo le-teh ter izreče globo, ki znaša od 3000 do 20000 evrov.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja