Go to Top

Inšpekcija za delo in davčni inšpektorat

Inšpekcija za delo in ponovni nadzor

Inšpekcija za delo bo ponovno pričela z nadzorom. Po poročanju naj bi si bolj podrobno ogledali gradbeništvo in gostinske storitve ter področje varnosti pri delu v podjetjih. Davčni inšpektorat pa bo imel polne roke.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Inšpekcija za delo bo začela s preverjanjem izvajanja delovnih ukrepov za zajezitev pandemije

Priča smo ponovnemu novemu valu sproščanj ukrepov zaradi koronavirusa, zato bo inšpekcija za delo zagotovo preverjala primernost izvajanja ukrepov za varstvo in zdravje pri delu. V domeni inšpekcije je tudi preverjanje upoštevanja pravil delodajalca glede delovnih razmerij. V preteklem letu je bilo kar nekaj pretresanja ureditve tega področja od množičnega uveljavljanja dela od doma do čakanja na delo.

Ostanite obveščeni: e-novice so le klik stran

Inšpekcija za delo naj bi kasneje v letu preverjala tudi nadzor trgovine z ljudmi in odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnega razloga. V drugi polovici leta pa navadno preverja tudi možnosti koriščenja letnih dopustov, izplačila regresa in nove minimalne plače.

pravno svetovanje

V drugi polovici leta še davčni inšpektorat

Ne le inšpekcija za delo, ampak tudi davčni inšpektorat ima napovedane akcije nadzora. Ta bo predvidoma potekala v drugi polovici leta. Takrat naj bi takrat potekel rok za vračanje državne pomoči, če poslovni subjekt ni izpolnil pogojev za njeno prejemanje.

V pristojnosti davčnega inšpektorata je tudi uveljavljanje pravic nadomestil za čakanje na delo, subvencioniranje skrajšanega časa, izredne pomoči, kriznega dodatka, oprostitve plačila prispevkov in prepovedi izplačila dobička povezanega z ukrepi.

Več o temu kako ravnati, ko vas obišče inšpekcija za delo ali finančni inšpektorat smo že pisali v prispevku Inšpekcija: vse, česar do zdaj o njej še niste vedeli! Glede obiska inšpektorja lahko posvetujete pri naših pravnih strokovnjakih. Ti vam lahko svetujejo glede tega kako ravnati, ko dobite opomin ali obvestilu o prekršku, kot tudi pri izvajanju redne  preventive – še preden se vratih pojavi inšpekcija za delo ali FURS.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja