Go to Top

Krizni dodatek izjava do konca februarja

Krizni dodatek je izplačan in delodajalec mora za povračilo oddati še izjavo s katero izjavlja, da je zaposlenemu izplačal krizni dodatek. Izjava za izplačan dodatek je od konca januarja že dostopna na portalu eDavki.

Upravičenec predloži izjavo preko informacijskega sistema FURS v elektronski obliki najpozneje do konca februarja 2021. FURS izplača povračilo za izplačan krizni dodatek najpozneje do 20. marca 2021.

Informativni izračun plače

Komu je pripadel krizni dodatek po PKP7?

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz veljavnega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Krizni dodatek po PKP7 je bil z decembrsko plačo izplačan tistim zaposlenim, ki so v decembru dejansko delali, njihova zadnja izplačana plača pa ni presegala dvakratnika minimalne plače, to je 1.881,16 EUR bruto. Tem delavcem je pripadel ta dodatek v višini 200,00 EUR, ki je bil oproščen plačila vseh davkov in prispevkov.

Javnost je precej razburila novica, da se v izplačano plačo všteva tudi del plače za poslovno uspešnost. Tistim zaposlenim ki so v decembru dobili izplačan del plače za poslovno uspešnost in na ta način presegli dvakratnik minimalne plače, se tako krizni dodatek ni izplačal.

Izračun dohodnine 2020 – olajšava za otroke

Kakšne spremembe za krizni dodatek prinaša PKP8?

PKP8 prinaša spremembe pri kriznem dodatku, ki ga je uvedel PKP7. K novembrski plači se po novem ne prišteva del plače za poslovno uspešnost, če je bil delavcem izplačan decembra 2020.

PKP8 po novem določa, da delodajalec vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar mesečna plača za november 2020, pri kateri se ne upošteva plačilo za poslovno uspešnost, ni presegla dvakratnika minimalne plače (1.881,16 EUR bruto I), izplača ob plači za mesec januar 2021 krizni dodatek v višini 200 eurov, ki je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov.

Pravni nasvet

Delodajalci, ki bodo krizni dodatek izplačali po novem PKP8, bodo morali predložiti izjavo o izplačanem kriznem dodatku do konca marca 2021. FURS pa bo delodajalcu strošek kriznega dodatka povrnil najpozneje do 20.aprila 2021.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja