Go to Top

Vračanje denarne pomoči, ker je ne potrebujete

Vračanje denarne pomoči v Veliki Britaniji poročajo o tem, da so se nekateri delodajalci odločili za vračanje denarne pomoči prejete zaradi epidemije      V pripravi je peti protikoronski zakon, ki naj bi pomagal našemu gospodarstvu. Pri tem se poudarja, da so že pri zadnjem Megazakonu opozarjali na vračanje denarne pomoči, ki je bila pridobljena neupravičeno.

Informativni izračun plače

Pravniki podjetja Data d.o.o.  redno spremljajo vse novosti zakonodaje v izrednih razmerah. Kontaktirajte nas na data@data.si – seznanili vas bomo z vsemi podrobnostmi glede morebitnih prekrškov – le tako se boste namreč lahko izognili vračanju prejete pomoči in globi!

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

3 ukrepi petega protikoronskega zakona

V pripravi je peti protikoronski zakon, ki naj bi pomagal našemu gospodarstvu. Glavni 3 ukrepi, ki jih predvideva peti protikoronski zakon, so:

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Vračanje denarne pomoči v Sloveniji

Pri tem je potrebno poudariti, da so že pri zadnjem Megazakonu opozarjali na vračanje denarne pomoči oz. sredstev, ki so bila pridobljena neupravičeno. Prejeta sredstva so tako npr. dolžni vrniti:

  • delodajalci, ki bodo pričeli postopke likvidacije družbe v obdobju prejemanja sredstev in po prenehanju prejemanja sredstev, ki je enako obdobju prejemanja sredstev
  • samozaposleni, če jim prihodki v prvem polletju niso upadli za več kot 20% glede na isto obdobje leta 2019 ali če bodo v drugem polletju dosegli več kot 20% rast prihodkov glede na isto obdobje 2019
  • samozaposleni, ki so podali neresnično izjavo glede bistvenega zmanjšanja prihodkov
  • če bo pri prejemniku od uveljavitve Megazakona do konca leta 2020 prišlo do delitve dobička, izplačil dela plač za poslovno uspešnost oziroma nagrad poslovodstvu.
  • tisti, ki delavcem v obdobju čakanja na delo ne bodo izplačevali nadomestil plače
  • tistim, ki bodo delavcem, ki delajo, odrejali nadure, čeprav bi to delo lahko opravili z delavci na začasnem čakanju na delo
  • itd. – več o tem si lahko preberete tudi v našem članku 

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Vračanje denarne pomoči v Veliki Britaniji

V Veliki Britaniji so se nekateri britanski delodajalci odločili za samodejno vračanje denarje pomoči, ki so jo zaradi epidemije prejeli od države. Za vračanje denarne pomoči so se odločili, saj so videli, da je ne potrebujejo. Nekatera podjetja so se odločila za vračanje denarje pomoči le za del prejetih sredstev. Za vračanje denarne pomoči se je odločilo 8.433 podjetij. Skupaj so vrnili za 234,5 milijona evrov.

Pravni nasvet

To je sicer majhen znesek glede na sredstva, ki jih je država namenila za izplačila plač zaposlenim, ki so bili na čakanju ali v drugih oblikah dela. Še vedno oblasti sumijo, da je za okoli 3,8 milijard evrov sredstev šlo v roke podjetjem, ki te pomoči niso potrebovali.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja