Go to Top

Odpovedano potovanje – kako ukrepati

Odpovedano potovanje v današnjih dneh dokaj pogost dogodek. V luči sprostitve omejitev gibanja, marsikdo že razmišlja, kdaj in kam bo lahko odšel na potovanje. Turistične agencije ponujajo paketna potovanja, preko spleta je možno v lastni režiji kupiti letalske karte, planiranje počitnic je tako spet v polnem zamahu. Kaj pa če je odpovedano potovanje potovanje odpovedano? Ali pa želite sami odstopiti od rezerviranega potovanja? Poznate svoje pravice in veste kako ukrepati?

Informativni izračun plače

Odpovedano potovanje je lahko neprijetno. Ob poznavanju pravic je lažje. Pri DATA d.o.o. imamo za vas odgovore glede pravnih zagat.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Lahko pa se prijavite na brezplačne e-novičke, ki jih za vas vsakodnevno objavljamo. Tako boste na tekočem z novostmi. Če pa potrebujete svetovanje: pravno, finančno, računovodsko, davčno – imamo za vas pri DATA d.o.o. vse na enem mestu!

Pišite nam na data@data.si za vašo ponudbo za svetovanje!

Informativni izračun dohodnine

Odpovedano potovanje, ko gre za paketno potovanje

Če pred začetkom potovanja v izbrani destinaciji ali neposredni bližini pride do izrednih okoliščin, ki bistveno vplivajo na izvedbo turističnega paketa ali, ki bistveno vplivajo na prevoz potrošnika v kraj potovanja, lahko odstopite od pogodbe o paketnem potovanju. Odpovedano potovanje je možno. Hkrati ste upravičeni do povračila vseh plačil za to potovanje, ne morete pa zahtevati povrnitve škode. Organizator potovanja vam je dolžan v roku 14 dni po odstopu od pogodbe vrniti vsa opravljena plačila za odpovedano potovanje. To lahko stori v obliki denarnega nakazila na vaš račun ali pa v obliki izdane vrednotnice. Vrednotnico lahko potrošnik izkoristi za naslednje potovanje pri izbrani agenciji v roku 24 mesecev od izdaje vrednotnice. Odpovedano potovanje lahko torej samo odložite.

Pravni nasvet

Potovanje v lastni režiji – odpoved letalskega leta

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Odpovedano potovanje, do katerega pride, če je let odpovedan zaradi izrednih razmer v kraju potovanja ali pa se je zaradi varnostnih ali zdravstvenih tveganj prevoznik sam odločil odpovedati let, vam mora ponuditi nadomestni let ali možnost vračila celotne kupnine za vozovnico, odškodnina za odpovedano potovanje pa vam v tem primeru ne pripada. V Zakonu o varstvu potrošnikov si lahko preberete več.

V primeru, ko izredne razmere niso razglašene in prevoznik ne odpove leta, vi pa ste se odločili, da iz preventivnih razlogov ne greste na potovanje, je odpoved letalske karte in možnost povračila kupnine mogoča le v skladu s splošnimi pogoji poslovanja prevoznika in pravili, ki veljajo za določeno vrsto kart. Nekatere letalske karte omogočajo odpoved ali spremembe rezervacije. Po navadi to zavisi od cene in tipa karte, za katero ste se odločili v času nakupa, ne glede na to, ali gre za nizkocenovnega letalskega prevoznika ali ne.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja