Go to Top

Neizplačane plače in prijava delodajalca

Neizplačane plače delavcem so žal dostikrat posledica slabe gospodarske klime, ki lahko privede do finančnih težav podjetja. Različne možnosti, ki jih ima delavec v tem primeru, predstavljamo v nadaljevanju.

Vas zanima morda tudi kakšno nadomestilo plače za delo na praznik vam pripada? Preberite si prispevek “Nadomestilo plače za delo na praznik – kateri Vam pripadajo?“!

Informativni izračun plače

DATA d.o.o. poskrbi za računovodstvo vašega podjetja!

Imate podjetje ali pa razmišljate, da bi ga ustanovili? Če ne veste, kaj bi se vam bolj splačalo, odpreti d.o.o. ali s.p., se pozanimajte pri naših strokovnjakih, ki vam lahko pomagajo odgovoriti na finančna, pravna, davčna, računovodska, podjetniška vprašanja. Poleg tega lahko podjetje pri nas registrirate, nudimo pa vam tudi vodenje računovodskega servisa! Pišite nam na data@data.si za vašo ponudbo za svetovanje!

Informativni izračun dohodnine

Prijava delovni inšpekciji zaradi neizplačane plače!

Delodajalca lahko zaradi neizplačane plače prijavite na pristojni enoti Inšpektorata za delo. Če bo inšpektor ugotovil nepravilnosti, bo delodajalcu naložil odpravo le-teh (torej izplačilo plače delavcem), ter mu naložil tudi kazen. Globa, ki doleti delodajalca zaradi neizplačane plače, nespoštovanja določb o minimalni plači ali neizstavljenega pisnega obračuna plače znaša od 3.000 do 20.000 evrov.

Informativni – Avtorska in podjemna pogodba

Prijava neizplačane plače na FURS

Delavec lahko delodajalca zaradi neizplačane plače in nepredloženega obračuna prispevkov za socialno varnost (REK obrazec) prijavi Finančni upravi RS. Ta ima na podlagi 134.a člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju od 1.1.2018 dalje možnost uvesti postopek o prekršku zoper tiste delodajalce, ki niso predložili obračuna prispevkov za socialno varnost, ker delavcem niso izplačali plač.

Informativni izračun dnevnice

Kaj mora vsebovati prijava neizplačane plače?

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

V svoji prijavi na FURS:

  • navedete čim več podatkov o kršitelju (navedite polno ime podjetja, sedež (naslov, pošto in kraj) pravne osebe oziroma ime in priimek, če je delodajalec samostojni podjetnik posameznik),
  • na kratko opišete kršitev (podatki o vrsti kršitve ter datumu in kraju kršitve),
  • priložite morebitna dokazila, ki kažejo na sum storitve kršitve (na primer fotografije, listine, podatke o pričah, delavcih, katerim so kršene konkretne pravice ipd.).

JUBILEJNA NAGRADA – Kdaj in koliko vam pripada?

Izvršba za neizplačane plače

Delavec lahko na podlagi plačilne liste vloži neposredno izvršbo zoper delodajalca za plačilo plače. Delodajalec je delavcu dolžan izdati plačilno listo – pisni obračun ob vsakem prihodku. V kolikor ga ne izda, ga lahko delavec pisno pozove na izstavitev. Če plačilne liste nimate, pa je potrebno vložiti tožbo zoper delodajalca na pristojno delovno sodišče.

Pravni nasvet

Izredna odpoved zaradi neizplačane plače

Neizplačane plače s strani delodajalca predstavljajo razlog za izredno odpoved pogodbo o zaposlitvi s strani delavca. Če se odločite podati izredno odpoved, ste upravičeni do odpravnine in nadomestila za brezposelnost na Zavodu za zaposlovanje, pogodba o zaposlitvi pa preneha takoj, brez odpovednega roka.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja