Go to Top

Višji odstotki za obračun prispevkov za družbenike!

Višji odstotki za obračun prispevkov za družbenike

Višji odstotki za obračun prispevkov za družbenike -z novim letom so se odstotki za obračun prispevkov oziroma osnove dvignili tudi za zavarovance – družbenike v podjetjih.

Gre za poslovodne osebe, ki so hkrati družbeniki zasebnih družb in zavodov v RS in niso zavarovani na drugi podlagi. Ti prispevke plačujejo od zavarovalne osnove, kot jih določa pokojninski zakon.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Ob odprtju podjetja se morate čimprej seznaniti z vsemi osnovami vodenja.

Več informacij

Še v letu 2014 je najnižja osnova za obračun prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za zdravstveno zavarovanje, za starševsko varstvo, za zaposlovanje in za poškodbe pri delu in poklicne bolezni bila minimalna plača.

Lani se je odstotek za obračun najnižjih prispevkov družbenikov povišal na 65 odstotkov zadnje znanje povprečne letne plače zaposlenih v RS, preračunane na mesec. Z letošnjim letom pa se je v skladu z zakonom povišal na 70 odstotkov povprečne letne plače, preračunane na mesec.

odstotki za obračun prispevkov

Odstotki za obračun prispevkov višji vsako leto do 2020

Odstotek se bo po pet odstotkov na leto povečeval vse do leta 2020, ko bo dosegel 90 odstotkov od povprečne letne plače zaposlenih v RS, preračunane na mesec, še navajajo v gradivu o prispevkih za socialno varnost Finančne uprave RS.

Zavarovalna osnova za družbenike se sicer določi glede na dosežen dobiček družbenika v preteklem letu. Za njegov dobiček se šteje ugotovljeni dohodek, ki ga je dosegel kot poslovodna oseba, sem pa se štejejo vsi aktivni dohodki, ki jih prejme od subjekta, ki ga vodi.

Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Od leta 2014 je sicer zavarovalna osnova omejena tudi navzgor – na 3,5-kratnik povprečne letne plače, preračunane na mesec.

O tem, da so se letos povišali tudi odstotki za obračun minimalnih prispevkov samostojnih podjetnikov, smo že pisali v prispevku V letu 2016 višja osnova za obračun prispevkov za samozaposlene.

V članku Še ta mesec stara osnova, a novi odstotki za obračun prispevkov pa si preberite, kako morate še v februarju obračunati prispevke glede na staro povprečno letno plačo, preračunano na mesec, a z novimi odstotki.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja