Go to Top

Obračun prispevkov: Koliko delodajalcev ga lani ni oddalo?

Obračun prispevkov za socialno varnost (REK obrazec) so delodajalci dolžni oddati davčnemu organu za vse svoje zaposlene. Temeljna pravica vsakega zaposlenega namreč je, da mu delodajalec za njegovo delo izplača plačo in obračuna ter plača akontacijo dohodnine in prispevke. Če delodajalci tega ne storijo, so zagrožene visoke kazni. Kljub temu pa nekateri izmed njih na obračun prispevkov še vedno “pozabijo”. Koliko je bilo lani takšnih delodajalcev?

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Imate vprašanja glede poslovanja vašega podjetja? Pridite na Abecedo poslovanja!

Več informacij

Obračun prispevkov: Zakaj je oddaja REK obrazca pomembna?

Če delodajalec za zaposlenega ob izplačilu plače ne predloži REK obrazca, se za to obdobje zaposlitve v evidencah Finančne uprave RS (FURS) obračun prispevkov ne evidentira. Od leta 2017 dalje se podatki o pokojninski osnovi, ki jo za zaposlene tvori mesečno povprečje plač za posamezno leto, zbirajo izključno na podlagi oddanih REK obrazcev, so nam pojasnili na FURS.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije podatke pridobiva od Finančne uprave. Navedeno pomeni, da v primeru, ko je plača izplačana pa hkrati delodajalec REK obrazca ne predloži, se prispevki iz naslova izplačane plače delavcu ne vštevajo v pokojninsko osnovo, niti se mu to obdobje ne všteva v pokojninsko dobo.

Prijava na izobraževanje

FURS bo, kot smo že pisali, v drugi polovici septembra poostril nadzor nad delodajalci, ki za svoje zaposlene ne oddajajo obračunov prispevkov za socialno varnost. Delodajalce lahko doleti visoka finančna globa ali celo zaporna kazen do treh let.

Obračun prispevkov: Koliko delodajalcev ga ni oddalo?

obračun prispevkovIz FURS so nam sporočili, da v letu 2015 natanko 4.731 delodajalcev ni oddalo obračunov prispevkov za socialno varnost (REK) za 12.302 zaposlenih. Lani pa je bilo delodajalcev, ki niso oddali obračuna prispevkov 3.978, in sicer za 10.156 zaposlenih.

Številno nepredlagateljev se je torej v enem letu zmanjšalo za skoraj 16 odstotkov. Število zaposlenih, za katere prispevki niso obračunani, pa se je zmanjšalo za skoraj 18 odstotkov.

Če število zaposlenih delimo s številom podjetij, ugotovimo, da ima delodajalec, ki je nepredlagatelj, statistično 2,5 zaposlenega. A na FURS so nam povedali, da je približno polovica nepredlagateljev enoosebnih družb.

Obračun prispevkov: Kaj storiti, če sumite, da vam jih delodajalec ne plačuje?

Če delavec sumi, da zanj prispevki za socialno varnost niso bili obračunani in plačani, lahko pri davčnem organu to enostavno preveri. Kako? To pojasnjujemo v prispevku Prispevki za socialno varnost: Sumite, da vam jih delodajalec ne plačuje?.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja