Go to Top

Turistična dejavnost: sanjate o tem, da bi imeli potovalno agencijo?

Poletje je pravi čas, da si človek odpočije od dela, nekateri pa se s tem, da uživamo na dopustu, preživljajo – zato preverjamo, kako je regulirana turistična dejavnost. Mnogi ljudje, ki jih popotniška žilica popelje na številne destinacije po svetu, se ob povratku v domovino želijo svoje popotniške izkušnje deliti prijatelji in znanci. Nekateri imajo tudi idejo o tem, da bi organizirali potovanja za vse podobno misleče in jim pobližje predstavili tuje kulture, ki so jih pred tem sami okusili.

Kako vam vaš najljubši hobi lahko prinese dodaten zaslužek?

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Ste strastni popotnik in neukrotljivi odkrivalec tujih skritih kotičkov? Se dober organizator? Tudi če imate kakšen povsem drugačen hobi ali podjetniško idejo, ki jo želite spraviti v realnost, pridite k nam! Na DATI vam brezplačno svetujemo!

Več informacij

Kaj vse je lahko turistična dejavnost?

V Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) je turistična dejavnost skupni imenovalec naslednjim dejavnostim, ki jih lahko v okviru svojega podjetja registrirate. Spomnimo, na VEM točki DATA lahko hitro, enostavno in zastonj registrirate podjetje – s. p. ali d. o. o. Postopki so hitri (med 15 in 30 minut), čez njih pa vas vodijo naši izkušeni podjetniški svetovalci. Če o obliki podjetja, ki ga želite registrirati, niste popolnoma prepričani, vas vabimo tudi na brezplačni seminar pred registracijo podjetja!

Ste vedeli, da je postopek registracije podjetja na VEM točki brezplačen? Rezervirajte termin!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Prijava na brezplačno izobraževanje

79.110 Dejavnost potovalnih agencij

Sem spada dejavnost agencij, ki se ukvarjajo predvsem s prodajo potovanj, potovalnih aranžmajev, prevoza in namestitve, tako posameznikom kot poslovnim strankam za nadaljnjo prodajo.

79.120 Dejavnost organizatorjev potovanj

V ta podrazred spada dejavnost organiziranja in sestavljanja potovalnih aranžmajev, ki jih organizatorji prodajajo sami ali prek potovalne agencije. Potovanje lahko zajema npr. prevoz, nastanitev, prehrano ter obiske muzejev, zgodovinskih in kulturnih krajev, gledaliških, glasbenih in športnih prireditev …

Turistična dejavnost79.900 Rezervacije in druge s potovanji povezane dejavnosti

Sem spadajo:

  • rezervacije prevozov, nastanitve, prehrane, izposoje vozil, obiskov športnih, zabavnih ipd. prireditev;
  • storitve v zvezi z razporejanjem nastanitev v časovnem zakupu (time sharing);
  • prodaja vstopnic za kulturne, športne, zabavne prireditve;
  • pomoč turistom in obiskovalcem:
    • nudenje turističnih informacij;
    • dejavnost turističnih vodnikov;
    • turistična promocija.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Pogoje za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih aranžmajev, turističnega vodenja in spremljanja kot pridobitne dejavnosti določa Zakon o spodbujanju razvoja turizma (ZSRT). Ta v 33. členu določa pojem turističnega aranžmaja. Med turistične aranžmaje se šteje tudi potovanje, ki traja manj kot 24 ur in ne vsebuje storitve prenočevanja, vključuje pa vnaprej dogovorjeno kombinacijo dveh ali več storitev (prevoz in druge turistične storitve – ponudba jedi, obisk prireditev, ogled naravnih in kulturnih znamenitosti in podobno), ki se jih nudi v prodajo in prodaja po skupni ceni.

Bi imeli svojo potovalno agencijo? Potem morate vedeti, kako je regulirana turistična dejavnost in kakšno licenco potrebujete.

Klikni in deli

Dejavnost organiziranja ali prodaje turističnih aranžmajev lahko opravljajo tako pravne osebe kot tudi samostojni podjetniki, ki si za opravljanje te dejavnosti pridobijo licenco, ki jo ob izpolnjevanju z zakonom določenih pogojev podeljuje Gospodarske zbornica Slovenije. Ti pogoji pa so določeni v 36. in 37. členu ZSRT.

Pripravila: Bogdana Rejc, podjetniška svetovalka

Za več informacij in pomoč pri postopku registracije podjetja, so vam na voljo referenti VEM točke DATA, katere lahko kontaktirate preko telefonske številke 01 600 15 30 ali preko email naslova data@data.si.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja