Go to Top

Potovanja odpovedana, izdane COVID-19 vrednotnice!

Potovanja odpovedana, izdane COVID-19 vrednotnice! - Data d.o.o.

Potovanja, ki so bila zaradi epidemije koronavirusa COVID- 19 odpovedana so marsikomu povzročila nemalo finančnih posledic. Po novi interventni zakonodaji pomeni, da boste potrošniki lahko prejeli vrednotnico, izdano iz strani turistične agencije. To je ena izmed novosti, ki jih prinaša Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP-a).

Informativni izračun plače

Pri podjetju Data d.o.o. nudimo storitve strokovnih pravnih svetovanj!

 

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Pri podjetju Data d.o.o. Vam lahko pomagamo s strokovnimi svetovanji in posveti z našimi pravniki. Naši pravniki imajo že večletne izkušnje svetovanja podjetnikom, potencialnim podjetnikom, kot tudi fizičnim osebam, ki imajo probleme ali vprašanja iz področja poslovanja ali ukrepov ter zakonodaje. Tudi aktualno za tiste, ki potrebujejo pravno razlago pogodb, ki so jih podpisali. Pišite nam na data@data.si za ponudbo!

 

Kaj drugi korona paket prinaša delodajalcem?

Odpovedana potovanja ali izleti zaradi koronavirusa in limbo, katerem so bili prepuščeni potrošniki!

ZIUZEOP-a rešuje problematiko, kateri so bili prepuščeni potrošniki in turistične agencije, ko so bila zaradi koronavirusa odpovedana potovanja.

Pred dopolnitvijo zakonodaje je bil potrošnik vezan na splošne pogoje poslovanja, ki jih ima organizator potovanja objavljene, če potovalna agencija sama ni odpovedala potovanja. Rešitev za nastalo situacijo z COVID-19 je bila odvisna od poslovnih pogojev, ki jih je potrošnik sprejel ob podpisu pogodbe. Od te pogodbe so bili odvisni tudi časovni roki za uveljavljanje pravice do odstopa pogodbe. Primeri paketnih potovanj so se lahko reševali tudi drugače, saj področje ureja Zakon o varstvu potrošnikov. Zmeda, ki je nastala za posameznega potrošnika in uveljavljanje njegovih pravic, je bila lahko kar velika.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Nova vrednotnica in časovni rok za uveljavljanje pravic potrošnikov, katerih potovanja so bila odpovedana

Vrednotnice za odpovedana potovanja naj bi bile unovčljive v 24 mesecih od njene izdaje. Glasile naj bi se na prinosnika. V primeru, da potrošnik izdane vrednotnice ne unovči v 24 mesecih od njene izdaje lahko zahteva vrnitev zneska v 14 dneh po preteku tega obdobja.

Kar je najbolj pomembno je, da za izdano vrednotnico jamči organizator potovanja z vsem svojim premoženjem. Vrednotnica se lahko izda za vsa potovanja, ki so bila odpovedana zaradi neizogibnih in izrednih okoliščin, povzročenih zaradi  COVID-19. Četudi so bila ta odpovedana pred uveljavitvijo omenjenega zakona.

Kaj drugi korona paket prinaša samozaposlenim?

Se s turistično agencijo ne morete dogovoriti za vrednotnico?

V kolikor se ne boste sporazumeli s turistično agencijo o rešitvi situacije z vrednotnico, boste lahko zahtevali vračilo vseh vplačil. Slednja bo imela obveznost, da Vam vrne vsa vplačila, a bo za to imel zakonsko dopusten rok 12 mesecev po razglasitvi prenehanja epidemije.

 

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja