Go to Top

Avtobusi, vlaki ter preostal potniški promet se sprošča!

Avtobusi, vlaki ter preostal potniški promet se sprošča! - Data d.o.o.

Avtobusi in vlaki so pomemben dejavnik sproščanja omejitev za zajezitev epidemije COVID-19. Avtobusi so za nekatere zaposlene edini način prihoda na delo. Kako se bodo sproščali ukrepi za zajezitev epidemije in kakšna bo ureditev prevoza z avtobusi in vlaki v »novi normali«?

Informativni izračun plače

Podjetje Data d.o.o. – računovodski servis, svetovanja iz področja dohodnine, davkov in prava – vse na enem mestu!

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Pri podjetju DATA d.o.o. že tri desetletja nudimo storitve namenjene potencialnim podjetnikom in podjetnikom. Tako lahko ti pristopijo v svet podjetništva sprva prek izobraževanj in usposabljanj. Za tem pa lahko nadaljujejo svojo pot z brezplačno ustanovitvijo podjetja, z našim strokovnim računovodskim servisom in seveda ob pomoči naših pravnih in davčnih strokovnjakov.

 

Krizni dodatek za delavce, ki delajo je obvezen!

Avtobusi bodo s ponedeljkom imeli ločene vhode, v nasprotnem primeru pa…

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zahteva ločena vrata za vhod in izhod potnikov. Avtobusi morajo imeti oba jasno označena. V kolikor voznik (še) ne bo imel ločitvene pregrade, pa bo tako vhod kot izhod mogoč le pri zadnjih vratih. Razdalja, ki naj jo potniki celoten čas držijo, je 1,5 metra. V primeru, da imajo avtobusi le ena vrata, potniki najprej izstopijo z upoštevanjem razdalje. Zatem začnejo potniki vstopati.

Do namestitve pregrad pri šoferju, prodaja vozovnic ne poteka na avtobusu samem. Ob vstopu si morajo potniki razkužiti roke, enako je svetovano ob izhodu. Vsi potniki morajo nositi maske s katerim prekrijejo nos in usta. Na avtobusnih postajah in vozilih je potrebno razobesiti pravila vožnje pod novim režimom za zajezitev epidemije COVID-19.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Avtobusi - razkuževanje rok tudi pred vstopom!

Voznik bo moral pri vratih imeti razkužilo in si roke ustrezno razkužiti pred vstopom v vozilo. Tako bo moral večkrat dnevno tudi razkužiti dele vozila kot so volan, kljuke, gumbe in druge površine, ki se jih dotika z rokami. Podrobnejša navodila za delovanje voznikov bodo podali pooblaščeni specialisti medicine dela,  ki natančno poznajo organizacijski proces in tveganja na posameznih delovnih mestih.

NIJZ zahteva ločitev voznika od potnikov z ustrezno fizično pregrado, ki bo morala biti vgrajena v doglednem času (homologacija). V kolikor te pregrade še ni mogoče zagotoviti, mora biti ta ločen od potnikov z razdaljo vsaj 1,5 metra. Voznik bo moral nositi masko in jo ustrezno tudi menjavati vsake 2-3 ure. Med vožnjo je prepovedano uporabljati sistem za kroženje zraka znotraj vozila.

Avtobusi bodo morali biti večkrat temeljito prezračeni, in sicer na koncu vožnje in po izstopu potnikov. Pred pričetkom naslednje vožnje se bo moralo tudi razkužiti vse površine vozila – predvsem tiste s katerimi so potniki v stiku.

Kaj drugi korona paket prinaša delodajalcem?

Vlaki bodo vozili – a le za nujne namene

Režim delovanja na vlakih bo identičen tistemu za avtobuse. Potrebno je poudariti, da je potrebno tudi v kupejih označiti kateri sedeži so na razpolago in kateri ne – kakor je to zahtevano za vzdrževanje razdalje. Izjeme za držanje razdalje so člani istega gospodinjstva. Potnikom se ne priporoča uporaba mizic.  Za vlak se predvideva stalno prezračevanje.

Čakalnice in stranišča na postajah ostajajo zaprta. Izvajalcem se priporoča, da se vlak ne uporablja za ne-nujne namene (npr. izleti ipd.).

Pravica do regresa in čakanje na delo

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja