Go to Top

Višina regresa za krajši delovnik

Višina regresa za gospodarstvo je določena v ZDR-1. ZDR-1 določa, da je delodajalec dolžan izplačati regres za letni dopust zaposlenemu, ki ima pravico do letnega dopusta. Višina regresa je določena najmanj v višini minimalne plače. Kakšna pa je višina regresa, če delate krajši delovni čas?

NOVO: BREZPLAČNI WEBINARJI NA DATI

Bi radi svoj zaslužili s svojim hobijem in razmišljate o registraciji d.o.o. ali s.p.? Kaj je dobro vedeti pred registracijo podjetja?  Zaposlujete pa niste prepričani kakšne so vaše pravne možnosti, pravice in obveznosti v času koronavirusa? DATA d.o.o. organizira brezplačne webinarje.  Izkoristite edinstveno priložnost in se prijavite še danes. Število mest na posameznem webinarju je omejeno, razpisanih pa več terminov.

Informativni izračun plače

Od 1. 1. 2020 dalje minimalna plača znaša 940,58 EUR za polni delovni čas. Pogodba o zaposlitvi se lahko sklene tudi za delovni čas, krajši od polnega delovnega časa. Kakšne so pravice in obveznosti pri zaposlitvi za krajši delovni čas od polnega, predvsem glede regresa, pa je predmet pogostih vprašanj med delavci. Pri sestavljanju pogodbe in pri vprašanjih s področja delovnega prava vam lahko pomagajo naši pravni strokovnjaki.

Krizni dodatek za delavce, ki delajo je obvezen!

Kaj se šteje za krajši delovni čas?

Za krajši delovni čas se šteje čas (npr. zaradi starševstva), ki je krajši od polnega delovnega časa, ki velja pri delodajalcu. Kot polni delovni čas se šteje delovni čas 40 ur na teden.

Poznate zakonodajo glede izplačila regresa v času epidemije COVID-19? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), prav tako pa tudi Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) ne določata minimuma delovnega časa, ki bi bil zahtevan za sklenitev delovnega razmerja. Krajši delovni čas je na primer enourna ali dvourna trajna ali priložnostna dnevna zaposlitev pri delodajalcu. Lahko je na primer 30-urna ali 35-urna tedenska zaposlitev, ki pomeni skoraj polno delovno aktivnost delavca.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kakšne pravice in obveznosti ima delavec zaposlen za krajši delovni čas?

Delavec, ki je sklenil pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas, ima pogodbene in druge pravice ter obveznosti iz delovnega razmerja kot delavec, ki dela polni delovni čas. Uveljavlja pa jih sorazmerno času, za katerega je sklenil delovno razmerje.

Kaj drugi korona paket prinaša delodajalcem?

Višina regresa za letni dopust 2020

Pravico do regresa delavec pridobi s pridobitvijo pravice do celotnega dopusta. Kaj lahko storite, če regres ni izplačan pravočasno? Če ima delavec pravico do dopusta, ima vedno pravico tudi do regresa – celotnega ali sorazmernega dela. Kakšna višina regresa vam torej pripada, če delate krajši delovni čas?

Pravica do regresa in čakanje na delo

Višina regresa, če delate krajši delovni čas

Če delavec dela krajši delovni čas (npr. polovičnega), ima tudi pravico do regresa. Višina regresa je v tem primeru sorazmerna oziroma polovična. Navedeno torej pomeni, da pri določitvi osnove za obračun in plačilo prispevkov za socialno varnost od izplačanega regresa je treba upoštevati, da ima delavec pravico do regresa za letni dopust sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi.

Kaj drugi korona paket prinaša samozaposlenim?

Višina regresa v posebnih primerih

Višina regresa je urejena specifično, ko delavec dela krajši delovni čas v posebnih primerih. Gre za upravičenja, ki jih dajejo delavcem predpisi s področja socialnih zavarovanj. Torej predpisi, ki urejajo: pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje ali starševsko varstvo. Ti delavci so upravičeni do celotnega regresa in ne le polovičnega. Torej kot delavec, ki dela polni delovni čas.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja