Go to Top

Regres ni izplačan – kaj lahko storite?

Regres ni izplačan, čeprav bi že moral biti (letos do vključno 30. junija). Kaj lahko storite zaposleni, da morda le pridete do tega zakonsko določenega plačila?

regres ni izplačanDanes marsikateri zaposleni Slovenec grenko ugotavlja: “Regres ni izplačan.” Delodajalci bi ga morali zaposlenim izplačati do 30. junija. O tem smo pisali v našem letos najbolj branem prispevku.

Regres 2018 znaša najmanj 842,79 evra bruto. Neto je odvisen od dohodninskega razreda zaposlenega. Regres pripada vsakemu delavcu, ki mu pripada pravica do letnega dopusta.

Bralci naših e-novic se v zadnjih dneh obračajo na nas z vprašanji glede izplačila regresa za letni dopust. Naši pravniki jim pomagajo in svetujejo pri uveljavljanju njihovih pravic iz tega naslova. Svetujejo tudi delodajalcem, kakšne so njihove obveznosti pri izplačilu regresa.

Potrebujete pravno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Kdaj je regres lahko izplačan kasneje?

Če regres ni izplačan, morda to še ni dokončno. Po izkušnjah naših pravnikov prihaja do najpogostejših kršitev prav pri datumu izplačila regresa. Regres za letni dopust bo lahko po 1. 7. 2018 izplačan le, če sta v vašem podjetju izpolnjena dva pogoja:

 • delodajalec se znajde v resnih likvidnostnih težavah in
 • to omogoča kolektivna pogodba, ki velja za delodajalca.

Za poznejše izplačilo morata biti torej hkrati izpolnjena oba navedena pogoja, kar je v praksi po izkušnjah naših pravnikov zelo redko. Tudi v takem primeru pa regres mora biti izplačan, in sicer najpozneje do 1. novembra.

Najprej preverite, nato pisno zahtevajte

Če regres ni izplačan, vam svetujemo, da pri delodajalcu preverite, zakaj do izplačila ni prišlo in kdaj vam namerava regres za letni dopust izplačati.

Če tudi po tem ne pride do izplačila, vam svetujemo, da od delodajalca pisno zahtevate izplačilo regresa. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) namreč pravi, da če delavec meni, da delodajalec ne izpolnjuje obveznosti iz delovnega razmerja ali krši katero od njegovih pravic, kot je denimo obveznost do izplačila regresa, ima pravico pisno zahtevati, da delodajalec svoje obveznosti izpolni.

Delodajalec mora v roku osmih delovnih dni po vročeni pisni zahtevi delavca regres izplačati.

Ste siti vsakoletnega zamujanja pri izplačilu regresa? Razmislite o samozaposlitvi.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Še vedno ni izplačila: tožba

Če tudi to ne bo pomagalo, ima delavec v roku 30 dni možnost vložiti tožbo na delovno in socialno sodišče. Bodite pozorni: če vam je delodajalec izročil plačilno listo, na kateri je regres obračunan, a vam ni bil izplačan, lahko vložite izvršbo na podlagi verodostojne listine. Tako se izognete vložitvi tožbe.

>>> Potrebujete nasvet glede delovnopravne zakonodaje? Zanesite se na naše pravne svetovalce!

Delodajalca, ki krši vaše pravice iz naslova delovnega razmerja, lahko tudi prijavite Inšpektoratu RS za delo. Terjatve iz delovnega razmerja zastarajo v roku petih let. Delavec sicer terjatve lahko sodno uveljavlja tudi po poteku tega roka, vendar če bo delodajalec ugovarjal zastaranje, sodišče o zahtevku ne bo odločalo.

Komentarjev (4)

 • Robi Čerpnjak 5. Julija 2018 - 21:19 Odgovori

  Pri nas v podjetju že 6 let minimalno kršijo zakon glede regresa. Prvo !/2 nakažejo v 6 ali 7 mesecu, drugo 1/2 pa nakažejo v 12 mesecu, kot recimo temu “božičnica”. S tem da uradni papirji za državo so, da je bilo vse nakazano pred 30.6. Kaj lahko tukaj naredimo in kako ?

  • Data d.o.o. 6. Julija 2018 - 10:23 Odgovori

   Spoštovani g. Čerpnjak, hvala za vprašanje. V zgornjem prispevku smo konkretno navedli postopke. Bodite pozorni: če vam je delodajalec izročil plačilno listo, na kateri je regres obračunan, a vam ni bil izplačan, lahko vložite izvršbo na podlagi verodostojne listine. Tako se izognete vložitvi tožbe. Če pa potrebujete pravno svetovanje, pišite na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo. Srečno in lep pozdrav, Data d.o.o.

 • Sonja Strušnik 7. Februarja 2019 - 13:39 Odgovori

  Ali smo kot delodajalec v prekršku, če se delavec strinja, da ne dobi izplačanega regresa ?

  • Data d.o.o. 11. Februarja 2019 - 9:32 Odgovori

   Spoštovani,

   delavec se ne more odpovedati pravici do izplačila regresa za letni dopust.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja