Go to Top

Odmera dopusta – boste znali preveriti odločbo delodajalca?

Odmera dopusta je obvezna za vse delodajalce, ne glede na to ali ste zaposleni pri d. o. o. ali s. p.. Delodajalec vam mora vročiti odločbo o odmeri letnega dopusta za leto 2019 najpozneje do 31. 3. Odločba vam mora biti vročena pisno, pri čemer vam je lahko vročena tudi preko vašega elektronskega naslova, če gre za elektronski naslov, katerega uporabo vam zagotavlja vaš delodajalec.

Odmera dopusta – znate preveriti, ali vam je delodajalec dopust pravilno odmeril?

Pravilna odmera dopusta zahteva kar nekaj pravnega znanja. Pri določitvi letnega dopusta je potrebno upoštevati več pravnih aktov. Upoštevati je treba določila veljavnega Zakona o delovnih razmerjih, določila morebitne kolektivne pogodbe, ki zavezuje delodajalca, določila internih aktov in pravilnikov delodajalca, ki urejajo to področje, ter določila pogodbe o zaposlitvi. ZDR-1 določa namreč le minimalno število dni letnega dopusta, ki pripadajo delavcem, ter pri odmeri dodatnih dni dopusta upošteva le nekaj kriterijev. Če boste želeli preveriti pravilnost vaše odločbe, boste morali pregledati vse zgoraj naštete akte.

Informativni izračun plače

Odmera dopusta – kaj vam pripada po samem zakonu

Dodatni dnevi dopusta po zakonu pripadajo le staršem otrok, ki so mlajši od 15 let, delavcem, ki so starejši od 55 let, invalidom, delavcem z najmanj 60-odstotno telesno okvaro, delavcem, ki negujejo in varujejo otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, ter delavcem, ki še niso dopolnili 18 let. Vsi drugi dodatni dnevi dopusta se torej dodeljujejo na drugi pravni podlagi.

Odmera dodatnih dni dopusta po ZDR-1

Kriterij za odmero dopustaŠtevilo dodatnih dni dopusta
Delavec, ki ima otroka mlajšega od 15 let (za vsakega otroka posebej)1
Delavec, ki je starejši od 55 let3
Delavec invalid3
Delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro3
Delavec, ki neguje in varuje otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo3
Delavec, ki še ni dopolnil 18 let7

Odmera dopusta – kaj določajo kolektivne pogodbe

Kolektivne pogodbe različno določajo kriterije za odmero dodatnih dni letnega dopusta. Eden najpogostejših kriterijev je delovna doba delavca, pri čemer je lahko kot kriterij opredeljena skupna dosežena delovna doba delavca ali pa le delovna doba pri zadnjem delodajalcu. Nadalje so možni kriteriji za dodatne dni letnega dopusta delo ob nedeljah in praznikih, posebno težko, naporno ali zdravju škodljivo delo, delo v deljenem delovnem času, nočno delo in druge okoliščine.

Pravni nasvet

Pomoč pravnega strokovnjaka za zaposlene in delodajalce

Iz napisanega nedvomno izhaja, da odmera dopusta nikakor ni enostavna zadeva. Odmero dopusta je treba presojati v vsakem primeru posebej in pri tem upoštevati vse veljavne pravne akte. Poleg tega se zahteva tudi dobro poznavanje sodne prakse, ki je v preteklosti dala odgovore na nekatere dileme okrog odmere letnega dopusta. Če ste torej v dilemi, ali vam je delodajalec pravilno odmeril letni dopust, vam priporočamo, da to za vas preveri naš pravni strokovnjak. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si.

Pravni nasvet oziroma pomoč pri ustrezni odmeri dopusta seveda lahko dobite tudi delodajalci. Vaša vprašanja pričakujemo na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

Komentarjev (2)

  • Katarina Martinčič 6. Marca 2019 - 19:20 Odgovori

    Pozdravljeni v Pet paku v ilirski bistrici delam od lani 14 3 sem bila zaposlena v Izoli 15.3 pa sem nastopila v novi službi po treh mesecih sem dobila pogodbo za 1 leto ko sem vprašala zakaj so mi dali samo 18 dni dopusta me zanima kako to če sem v prejšnji firmi imela 27 dni dopusta na mojo delovno dobo ki je 23 let no letos bo 24 let koliko dopusta moram po pravilih dobiti ker v naši firmi v Pet paku d.o.o ne upoštevajo nobenih zakonov o delovnih razmerij niti za plače delamo pa tudi vse nedelje praznike in 3 izmensko delo.

    • Data d.o.o. 7. Marca 2019 - 14:14 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

      Zakon o delovnih razmerjih določa le minimalno število dni letnega dopusta, ki pripadajo delavcu. Dodatne dni pa lahko določajo kolektivna pogodba, ki zavezuje delodajalca, interni akti delodajalca ali pogodba o zaposlitvi. Za natančno odmero letnega dopusta je potrebno preveriti vse zgoraj naštete akte. Če v nobenem od teh aktov ni določil o dodatnih dnevih letnega dopusta in vašega delodajalca res ne zavezuje nobena kolektivna pogodba, potem se dopust odmeri le na podlagi zakona o delovnih razmerjih.

      Za natančno odmero letnega dopusta in pravilno tolmačenje določil zakona, vas vljudno vabim na posvet k naši pravnici. Za ponudbo za svetovanje nam lahko pišete na data@data.si ali nas pokličete na 01 6001 528.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja