Go to Top

Dopust na delovno dobo – kako to uredi zaposlovalec?

Dopust na delovno dobo – koliko dodatnih dni vam pripada?

Dopust na delovno dobo sestavljajo dodatni dnevi dopusta, ki se prištejejo minimalnemu obsegu dopusta, ki ga določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). Pravico do letnega dopusta pridobi zaposleni že s samo sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi. Imate tudi vi kakšna vprašanja glede delovnega prava? Pokličite nas na 01/600-1530 in se dogovorite za termin plačljivega svetovanja z našimi pravniki.

Informativni izračun plače

Minimalen obseg dopusta

Delavcu pripada minimalni letni dopust v obsegu 4 tednov, ne glede na to ali je delavec zaposlen za polni delovni čas ali krajši delovni čas. Če je njegova zaposlitev krajša od 12 mesecev v posameznem koledarskem letu, je zaposleni upravičen zgolj do sorazmernega dela dopusta. Ob izpolnjenih določenih pogojih, pa delavcu pripada dodaten dopust, npr. za starejše delavce, za zaposlene z mladoletnimi otroci in za delavce, katerim pripada dodaten dopust na delovno dobo.

Ustanovitev podjetja

Dopust na delovno dobo – kaj se upošteva?

Potrebno je natančno opredeliti kaj je delovna doba. Marsikdo pogosto zamenjuje pojma delovna in pokojninska doba – ta doba je lahko različna. Delovna doba je doba, v kateri je bil zaposleni v delovnem razmerju na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi z delodajalcem.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Izračun delovne dobe vam izstavi ZPIZ

Delovno dobo lahko izračunamo iz izpiska pokojninske dobe, ki ga izstavi ZPIZ (Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije). Več o izpisu delovne dobe smo pisali nedolgo nazaj – več preberite tukaj.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

podjetniško svetovanje

Informativni izračun za normirance

Dopust na delovno dobo upoštevajte pri odmeri letnega dopusta

Delodajalec je dolžan delavce najkasneje do 31. marca pisno obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. Dodaten dopust na delovno dobo ni opredeljen v ZDR-1, temveč v posamičnih kolektivnih pogodbah, lahko pa ga delodajalec opredeli tudi v svojem internem pravilniku o letnem dopustu. Če potrebujete pomoč pri pripravi internih aktov, vam lahko te pripravijo naši pravni svetovalci. Za plačljivo storitev lahko pokličete na 01/600-1530 za več informacij.

Prilagamo kratek pregled, kolikšen dopust na delovno dobo vam pripada, če spadate pod katero izmed spodnjih kolektivnih pogodb:

Od 1 do 10 let Nad 10 do 25 let Nad 25 let
Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti 1 dan 2 dni 3 dni

 

Od 2 do 5 let Nad 5 do 10 let Nad 10 do 15 let Nad 15 do 20 let Nad 20 let
Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije 1 dan 2 dni 4 dni 5 dni 6 dni

 

Od 5 do 10 let Od 11 do 15 let Od 16 do 20 let Od 21 do 25 let Od 26 do 30 let Od 31 do 35 let Nad 36 let
Kolektivna pogodba za dejavnost poslovanja z nepremičninami 1 dan 2 dni 3 dni 4 dni 5 dni 6 dni 7 dni

Božičnica 2021 – delodajalci, jo boste izplačali?

Opozarjamo na dejstvo, da kolektivne pogodbe tudi razlikujejo med delovno dobo pri zadnjem delodajalcu in skupno delovno dobo, kar seveda vpliva na dodaten dopust na delovno dobo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja