Go to Top

Dopust 2021

Delodajalec mora odmero za dopust 2021 izročiti zaposlenim do 31. 3. 2021

Dopust 2021 boste delodajalci morali svojim zaposlenim kmalu odrediti. V skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) je delodajalec dolžan najkasneje do 31. marca pisno obvestiti delavce o številu dni letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. Če odmere za dopust 2021 ne boste pravočasno oddali, boste v prekršku. Kakšen je postopek?

Informativni izračun plače

Dopust 2021 boste kot delodajalec odrejali skladno z zakonom, sicer pa sedmi interventni zakon (PKP7) določa daljše referenčno obdobje za izrabo neizrabljenega dopusta iz leta 2019 in 2020. Delavci, ki dopusta iz 2019 niso uspeli izrabiti, imajo čas za to do konca februarja 2021. Neizrabljen dopust iz leta 2020 pa lahko vaši zaposleni izrabijo do 31. decembra 2021. Če bi želeli vse v zvezi z letnimi dopusti urediti na enem mestu, pišite naši pravni službi na data@data.si! Naše pravnice imajo že vrsto let izkušenj, zato bodo hitro in učinkovito našle rešitve za vaše podjetniške zagate.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kakšna je globa za nepravočasno odmero za dopust 2021?

ZDR-1 določa visoke globe za takšen prekršek, in sicer do 1.000,00 evrov, če ste manjši delodajalec, oziroma do 2.000,00 evrov če zaposlujete več kot 10 delavcev. Z globo do 800,00 evrov pa se lahko poleg delodajalca kaznuje tudi odgovorna oseba delodajalca.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

DODATNI DNEVI DOPUSTA- Kdaj vam pripadajo?

Letni dopust 2021 in pravice delavcev

Delavec pridobi pravico do letnega dopusta že s samo sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi. Delavec, ki ima veljavno pogodbo za celotno leto 2021, mu pripada celoten dopust 2021. V primeru, da delavec ni zaposlen celotno koledarsko leto, pa mu pripada sorazmerni del dopusta za tiste mesece, ko je bil v tekočem letu zaposlen pri delodajalcu.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Če ima delavec neenakomerno razporejen delovni čas, se pri dodelitvi za letni dopust 2021 upošteva povprečno število dni na teden glede na koledarsko leto.

Minimalni letni dopust 2021

V koledarskem letu dopust 2021 ne sme biti krajši od štirih tednov, neodvisno od tega, ali delavec opravlja polni ali skrajšani delovni čas. Torej ima zaposleni, ki dela osem ur na dan in pet dni v tednu, pravico do najmanj 20 dni letnega dopusta.

Pravni nasvet

Dodatni dnevi za letni dopust 2021

Zaposlenemu pripada dodaten letni dopust v naslednjih primerih:

  • najmanj 3 dodatnih dni letnega dopusta pripada delavcu invalidu, delavcu z vsaj 60 % telesno okvaro, starejšemu delavec in delavcu z otrokom, ki potrebuje posebno nego oziroma varstvo na podlagi predpisov, ki urejajo družinske dodatke;

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

  • do 1 dodatnega dneva letnega dopusta ima pravico zaposleni za vsakega otroka do 15.  leta starosti;
  • dodatne dni dopusta lahko predpisuje tudi kolektivna pogodba, ki zavezuje delodajalca ali pa splošni akt delodajalca.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja