Go to Top

Izpis o delovni dobi lahko v nekaj minutah naročite preko spleta!

Izpis o delovni dobi izda Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

Izpis o delovni dobi je dokument, ki ga običajno od zaposlenih zahtevajo delodajalci ob novi zaposlitvi. Zakaj je temu tako? Veste, da lahko izpis o delovni dobi naročite preko spleta? Kako še lahko pridete do izpisa delovne dobe? Mimogrede, v našem podjetju DATA imamo tudi odlične pravne svetovalce, ki imajo med drugim ogromno znanja tudi s področja delovnega prava. Ob morebitnih vprašanjih lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si ter se naročite za termin plačljivega svetovanja.

Informativni izračun plače

Izpis o delovni dobi – kdaj in zakaj ga potrebujemo?

Kot že omenjeno izpis o delovni dobi izda ZPIZ. Gre za dokument, s katerim izkažemo doseženo delovno dobo. Običajno izpis potrebujemo ob novi zaposlitvi. Takrat delodajalci od zaposlenih zahtevajo izpis delovne dobe. Zakaj pa? Na podlagi tega izpisa, ki prikazuje koliko delovne dobe imamo, se potem namreč izračuna dodatek za delovno dobo. Prav tako pa je lahko izpis o delovni dobi tudi podlaga za priznanje pravice do dodatnih dni dopusta!

Ustanovite svoje podjetje!

pravno svetovanje

Pri nas lahko registrirate s.p.!

Izpis o delovni dobi – kako do njega?

Načinov kako do izpisa o delovni dobi je več. V času epidemioloških razmer, v katerih živimo, je najbolj enostaven način elektronsko prek spleta. Vlogo za izpis o delovni dobi  sicer lahko oddate na več načinov:

  • vlogo lahko oddate preko storitve eVloge za vse – ne potrebujete digitalnega potrdila (povezava do vloge je tukaj);
  • vlogo lahko oddate tudi preko sistema Moj eZPIZ – izpis pa boste prejeli po pošti;
  • vlogo lahko pošljete po pošti ali na elektronski naslov informacije@zpiz.si, izpis pa boste prav tako prejeli po pošti;
  • lahko se tudi osebno zglasite na katerikoli območni enoti ZPIZ, kjer izpis dobite takoj (v primeru, da so podatki v matični evidenci urejeni); pridobite lahko tudi izpis za drugo osebo, a zato potrebujete pisno pooblastilo.

Udeležite se našega seminarja Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo?!

Izpis o delovni dobi – kaj je razvidno iz njega?

Iz izpisa lahko vidimo dejansko delovno dobo, in sicer na podlagi pokojninske dobe. Potrebno je razlikovati med pokojninsko in delovno dobo. Ni nujno, da je podatek o pokojninski dobi enak podatku o delovni dobi. Kaj je najbolj očitna razlika med pokojninsko in delovno dobo? Delovna doba se šteje samo takrat, ko ste v delovnem razmerju (oz. kako drugače plačujete vse potrebne prispevke). Na drugi strani pa se pokojninska doba šteje tudi takrat, ko ste brezposelni in prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije. Izpis o delovni dobi oz. izpis obdobij zavarovanj lahko pridobijo tudi študenti oz. dijaki. Od 1.2.2015 velja, da se za njih plačujejo prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter se jim tako prizna pokojninska doba.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja