Go to Top

Božičnica 2021 – delodajalci, jo boste izplačali?

Božičnica 2021 – kako je obdavčena in ali je izplačilo obvezno?

Božičnica 2021 je dohodek, ki marsikateremu delavcu polepša decembrske dni. Jo boste zaposlenim izplačali? Kako je božičnica obdavčena? Je izplačilo obvezno? Kaj je potrebno vedeti pri izplačilu božičnice?

Informativni izračun plače

Božičnica 2021 – potrebujete pripravo ustreznega internega akta?

Ustrezen interni akt delodajalca je pogoj za zakonito izplačilo božičnice! Tega vam lahko pripravijo tudi naši pravni svetovalci! Za plačljivo ponudbo pokličite na telefonsko številko 01/600-1530 ali nam pišite na elektronski naslov data@data.si.

Ustanovite podjetje! To lahko storite pri nas!

Božičnica 2021 – gre za plačilo za poslovno uspešnost

Božičnica 2021 je izraz za dodatek oz. plačilo, ki je del plače za poslovno uspešnost delodajalca. V Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) je določeno, da je plača delavca sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. Plačilo za poslovno uspešnost (pogovorno božičnica) pa je kot del plače opredeljeno, če je to dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

PRIJAVITE SE NA WEBINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Božičnica 2021 oz. plačilo za poslovno uspešnost ni zakonsko obvezen prejemek delavca. Se pa veliko delodajalcev (če podjetje posluje uspešno) odloči, da delavce nagradi z izplačilom božičnice.

Ustanovite svoj s.p.!

pravno svetovanje

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Božičnica 2021 – kako je z davčno obravnavno?

Od leta 2018 pri izplačilu božičnice do višine 100 % povprečne mesečne plače v Republiki Sloveniji ni treba plačati dohodnine. Zadnji podatek za povprečno plačo v Republiki Sloveniji je 1.872,92 evra (za mesec september). Božičnica 2021 sicer lahko znaša več kot je povprečna plača v Republiki Sloveniji, a se bo del, ki je nad 100 % povprečne plače, štel v dohodnino.

Tudi d.o.o. lahko ustanovite pri nas!

Pod katerimi pogoji pa se božičnica 2021 izplača?

  1. Pravica do izplačila božičnice mora biti določena v internem aktu delodajalca ali kolektivni pogodbi, kjer so opredeljena merila za določanje višine nagrade.
  2. Božičnica se izplača le enkrat letno in vsem upravičenim zaposlenim hkrati.
  3. Božičnica 2021 oz. plačilo za poslovno uspešnost je opredeljeno kot del plače, zato mora biti izplačana v denarju. ZDR-1 namreč določa, da mora biti plača vedno v denarni obliki. Božičnica tako na sme biti izplačana na primer v bonih oz. delnicah, niti ne smejo biti ponujene ugodnosti v naravi.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Božičnica 2021 – ste v dilemi pri izplačilu? Potrebujete pomoč pri internih aktih?

V primeru morebitnih nejasnosti, se lahko glede vprašanj o božičnici obrnete na našo pravno službo za plačljivo svetovanje. Prav tako vam lahko pripravijo ustrezne interne akte, ki so potrebni za izplačilo božičnice. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na elektronski naslov data@data.si!

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja