Go to Top

Poslovna uspešnost – nižje izplačilo zaradi bolniške diskriminatorno?

Poslovna uspešnost se lahko izplača ob izpolnjenih pogojih

Poslovna uspešnost je širši javnosti bolj znana kot božičnica ali trinajsta plača, ki pripada določenim zaposlenim ob koncu koledarskega leta. Od česa je odvisna višina izplačila in v kakšni obliki mora biti izplačana božičnica? V primeru nejasnosti glede izplačila poslovne uspešnosti oz. božičnice, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce. Lahko nas pokličite na 01/6001-530 in se dogovorite za termin plačljivega svetovanja.

Informativni izračun plače

Poslovna uspešnost je oproščena plačila davka

Zakon o Dohodnini (ZDoh-2) določa, da je del plače za delovno uspešnost oproščen plačila davka, in sicer do višine zadnje znane povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Ta ugodna davčna obravnava pa se uporablja le za izplačilo poslovne uspešnosti enkrat v koledarskem letu. Ko se izplača poslovna uspešnost oz. božičnica morata biti izpolnjena spodnja pogoja:

  1. poslovna uspešnost in pravica do izplačila je določena v internem aktu delodajalca, s katerim so seznanjeni vsi zaposleni, poleg tega pa ta akt določa objektivna merila, po katerih zaposlenim pripada izplačilo dodatka za poslovno uspešnost;
  2. pravica do izplačilo dela plače za poslovno uspešnost je določena v kolektivni pogodbi, ki zavezuje delodajalca, pri čemer so merila za izplačilo določena v kolektivni pogodbi.

Želite tudi vi ustanoviti podjetje? Pri tem vam lahko pomagamo!

Poslovna uspešnost ne pomeni, da vsem zaposlenim pripada enako izplačilo. Višina izplačila posamezniku je odvisna od izpolnjevanja objektivno zastavljenih meril glede višine izplačila.

PRIJAVITE SE NA WEBINAR – KAKO ZASLUŽITI S HOBIJEM?

pravno svetovanje

Udeležite se skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Poslovna uspešnost in kriterij prisotnosti na delovnem mestu

Vse več delodajalcev veže pravico do izplačila poslovne uspešnosti na prisotnost zaposlenega na delovnem mestu. Plačilo za poslovno uspešnost je eden od elementov plače, kot jih določa ZDR-1. Plača pa se izplačuje za opravljeno delo. Gre torej za delo, ko je delavec prisoten na delovnem mestu. Če zaposleni presega pričakovane rezultate, je upravičen do izplačila dela plače za delovno uspešnost. Če je delavec odsoten, npr. je na bolniški ali kateri drugi odsotnosti, seveda ne more prispevati k delovni uspešnosti. Posledično mu tudi ne pripada dodana poslovna uspešnost v obliki denarnega izplačila (vsaj ne v polnem obsegu).

Približuje se konec leta! Lahko vam pomagamo z zaključno bilanco za leto 2021!

Prisotnost na delovnem mestu kot diskriminatorni kriterij za izplačilo poslovne uspešnosti

V javnosti je lansko leto odmevala odločitev upravnega sodišča, ki je slovenskemu delodajalcu očitalo posredno diskriminacijo. Delodajalec je za kriterij izplačila poslovne uspešnosti vezal na prisotnost delavcev na delovnem mestu. To pomeni, da je določil nižje izplačilo zaposlenim, ki so bili na porodniškem dopustu oz. daljši bolniški odsotnosti. Nižje izplačilo so prejeli tudi delavci s statusom invalida. Opozarjamo, da zadeva še ni dokončna, saj še vedno čakamo na odločitev Vrhovnega sodišča glede vložene revizije.

Želite ustanoviti d.o.o.? Preverite, kako!

Poslovna uspešnost – izplačilo v denarju ali drugih oblikah?

V skladu z delovnopravno zakonodajo je del plače za poslovno uspešnost del plače. Gre torej za plačilo za delo, ki mora biti izplačan v denarni obliki. Delodajalci morajo o izplačilu poročati tudi davčnemu organu na obrazcu REK-1. Od celotnega dela plače za poslovno uspešnost se obračunajo in plačajo prispevki za socialno varnost delojemalca in delodajalca.

Potrebujete računovodski servis? Naši računovodje so vam na voljo!

Poslovna uspešnost naj bo dobro regulirana

Če potrebujete pomoč pri sprejetju internega pravilnika in določitvi objektivnih kriterijev za izplačilo, pišite našim pravnikom za svetovanje in pomoč pri pripravi zakonske podlage za izplačilo letošnje božičnice. Lahko nas tudi pokličete na telefonsko številko 01/6001-530 ali nam pišite na e-mail data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja