Go to Top

REK-1 obrazec: oddaja obrazca omogočena!

REK-1 obrazec in  PNipD obrazec sta spet dostopna na e-Davkih! Oddaja je omogočena za vsa izplačila in obdobja, razen za izplačila v skladu z ukrepi interventnega zakona. A poznamo tudi datume, za katere FURS predvideva, da bo mogoče oddati tudi te!

Informativni izračun plače

Potrebujete računovodjo za obračun prispevkov in za spopad z novimi postopki uvedenih z interventno zakonodajo za čas krize COVID-19?

Potrebujete računovodsko svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Pri podjetju Data d.o.o. nudimo popolno računovodsko storitev za Vas! Nudimo tudi specialistična računovodska ali davčna svetovanja za Vaš »s.p.« ali »d.o.o.«.

Imate morda tudi vprašanja iz delovno-pravne zakonodaje ali pa morda pazljivo postopate po krizno-pravnih novostih in preprosto niste sigurni kako spremembe vplivajo na Vas? Pišite nam z Vaša vprašanja in zahtevajte ponudbo za svetovanje pri strokovnjaku na [email protected]!

Izplačujete minimalno plačo? Preverite izračune, ki jih je pripravila naša računovodja po določbah megazakona!

REK-1 za izplačila v skladu z ukrepi iz interventnega zakona že v aprilu!

FURS napoveduje možnost oddaje REK-1 obrazca za izplačila v skladu z ukrepi iz interventnega zakona proti koncu aprila. Natančno sta znana dva datuma. Dne 23.4.2020 bo omogočen REK-1 za:

Za dan 30.4.2020 pa je predvidena aktivacija postavke za poročanje o izplačanem kriznem dodatku pod šifro 1190 oz. »Dohodek iz delovnega razmerja, ki se ne všteva v davčno osnovo z dopolnitvijo«.

Delodajalci, veste kaj izplačilo kriznega dodatka ter odločitev za ukrep čakanje na delo pomeni za vaše stroške?

FURS predlaga izplačilo plač in oddajo primernih REK-1 obrazcev kasneje!

Zaradi trenutno onemogočene oddaje REK-1 obrazca na podlagi interventne zakonodaje prek sistema e-Davki, FURS priporoča delodajalcem, ki bodo v tem času izplačevali plače, da te izplačajo. Izplačilo naj izvedejo navkljub ne-oddaji REK-1 obrazca in pri plačilu prispevkov upoštevajo oprostitev. FURS zatrjuje, da navkljub kasnejši oddaji REK-1 obrazca delodajalci ne bodo sankcionirani.

Ko bo oddaja REK-1 obrazcev omogočena na način, ki upošteva interventno zakonodajo, pa naj delodajalci oddajo pravilen REK-1 obrazec z navedbo vrste dohodka 1002 – »Plača za delo v času epidemije«. Na podlagi tega obrazca bodo delodajalci prispevke PIZ samo obračunali.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

PniPD obrazec v začetku maja!

Obrazec PniPD bo po poročanju FURS-a na voljo šele 7.5.2020, kjer bodo omogočene postavke pod šifro 5551 za  »Plača za delo v času epidemije za delodajalce, ki niso plačniki davka« in šifro 5552 za »Nadomestilo plače za čakanje na delo v času epidemije za delodajalce, ki niso plačniki davka«.

Pravniki podjetja Data d.o.o. redno spremljamo vse novosti zakonodaje, še posebej pa v teh izrednih razmerah. Pripravimo vam vso potrebno dokumentacijo, ki jo nalaga »Megazakon«, za uveljavljanje pravic in skrbimo, da rok ni zamujen. Prav tako vas opozorimo na vse pogoje, ki jih morate izpolnjevati, v kolikor želite uveljavljati to pravico. Seznanimo vas tudi z vsemi podrobnostmi, da vračanje prejete pomoči ne bo potrebno in opozorimo na morebitne prekrške.

Pripravil: Rok Gros

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja