Go to Top

Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma – prenehala veljati!

Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije se je iztekla s koncem leta 2023, kar pomeni, da je prenehala veljati. Prav tako ni bila sklenjena nova kolektivna pogodba. Kaj to pomeni za delodajalce, ki vas ta kolektivna pogodba zavezuje? Kako bo zdaj delodajalec urejal pravice in obveznosti delavcev? V primeru dilem se povežite z našimi pravnimi svetovalci! Za ponudbo posveta pokličite 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Izračunajte si plačo

Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije ne velja več, pa vendar…

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 31. členu določa, da mora pogodba o zaposlitvi vsebovati tudi navedbo kolektivnih pogodb, ki zavezujejo delodajalca. Vse pravice in obveznosti delavca in delodajalca namreč niso določene v pogodbi o zaposlitvi, prav tako tudi ne v ZDR-1, ampak jih vsebujejo tudi kolektivne pogodbe.
Glede na to, da je Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije sestavni del pogodb o zaposlitvi (tistih delodajalcev, ki jih je zavezovala), je smiselno pregledati obstoječe pogodbe o zaposlitvi in preveriti, ali so v njih navedene določbe iz kolektivne pogodbe.

Brezplačno registrirajte podjetje

Pravno svetovanje

Kilometrina

Kljub prenehanju veljavnosti Kolektivne pogodbe dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije, njen normativni del (od člena 13 do 79), vključno s tarifnim delom, ostaja veljaven do 31.12.2024. Nekatere določbe kolektivne pogodbe se torej še vedno uporabljajo, čeprav je sama pogodba prenehala veljati!

Pogodba o zaposlitvi

Delodajalca je zavezovala le Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije – kaj sedaj?

Možnosti je več:

  1. Če bo delodajalec želel pravice delavcev ohraniti na ravni, kot jih je določala Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije (npr. dodatek za opravljene nadure, delovno dobo, število dni dopusta, jubilejna nagrada, ipd.) lahko sprejme Pravilnik o delovnih razmerjih. V njem določi pravice delavcev, kot jih je določala kolektivna pogodba.
  2. Če je delodajalec v pogodbo o zaposlitvi prepisoval konkretne določbe Kolektivne pogodbe dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije (dodatek za nadurno delo, dodatek na delovno dobo ipd.), stranki te določbe zavezujejo dalje, če delodajalec teh določb ne bo spremenil.
  3. Če bo delodajalec v pogodbi o zaposlitvi želel pravice delavcev spremeniti, je priporočljivo, da se določena področja (na katera napotuje ZDR-1 na kolektivne pogodbe oz. splošne akte delodajalca) uredijo v internih aktihPravilniku o delovnih razmerjih.

Če potrebujete dodatne informacije, pokličite 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja